فشار خون به طور معمول در طول زندگی افزایش مییابد، از نوزادی تا بزرگسالی. از آنجایی که نوزادان و کودکان در معرض خطر بیماریهای فشار خون نیستند، اغلب پزشکان به طور دائم فشارخون آنها را کنترل نمیکنند. اگر چه برای همهی بزرگسالان صرف نظر از سن، فشار خون طبیعی کمتر از 80/120 در نظر گرفته میشود.
در صورتی که شما با فشار خون بالا و یا با افت فشار خون مواجه هستید، میتوانید برای بررسی فشار خون و گرفتن توصیههای درمانی با شماره 02122254144 تماس حاصل نمایید.
مقادیر فشار خون و معانی آن
فشار خون شما با 2 عدد خوانده میشود.
- فشار خون سیستولیک: (عدد بالایی) نشاندهندهی میزان فشاری است که خون در هنگام تپش قلب بر روی دیوارهی شریان وارد میکند.
- فشار خون دیاستولیک: (عدد پایینی) نشاندهندهی میزان فشاری است که خون در هنگام استراحت قلب در بین ضربانها بر روی دیوارهی شریان وارد میکند.
کدام عدد مهمتر است؟
معمولاً فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) به عنوان عامل عمدهی خطر برای بیماریهای قلبی عروقی در افراد بالای 50 سال بیشتر مورد توجه است. در بیشتر افراد، فشار خون سیستولیک به طور پیوسته با بالا رفتن سن به دلیل افزایش سفتی شریانهای بزرگ، تجمع طولانی مدت پلاکتها و افزایش بروز بیماریهای قلبی عروقی، بالا میرود. با این حال، بالا بودن فشار خون سیستولیک یا دیاستولیک ممکن است به تنهایی برای تشخیص فشار خون بالا مورد استفاده قرار گیرد. طبق مطالعات اخیر، خطر مرگ ناشی از بیماری ایسکمیک قلب و سکتهی مغزی در افراد 40 تا 89 ساله با افزایش هر 20 میلیمتر جیوه سیستولیک یا 10 میلیمتر جیوهی دیاستولیک، دو برابر میشود.
5 نوع فشار خون که توسط متخصصین قلب شناخته شدهاند به شرح زیر میباشند:
- فشار خون نرمال: در این شرایط مقدار فشار خون شما در محدوده طبیعی (مطلوب) کمتر از mm Hg ۸۰/۱۲۰ است. به همین وضعیت ادامه دهید و از عادات مناسب برای سلامت قلب مانند رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم پیروی کنید.
- مرحله پیش از پرفشاری خون (Prehypertension): مرحله پیش از پرفشاری خون زمانی است که فشار خون همواره بین mm Hg ۸۹-۸۰/۱۳۹-۱۲۰ متغیر میباشد. افراد مبتلا به پیش پرفشاری خون احتمال ابتلا به فشار خون بالا را دارند مگر اینکه اقداماتی برای کنترل آن انجام دهند.
- فشارخون بالا
- فشار خون مرحلهی 1: فشار خون مرحله 1 زمانی است که فشار خون به طور مداوم بین mm Hg ۹۹-۹۰/۱۵۹-۱۴۰ متغیر میباشد. در این مرحله از فشار خون بالا، پزشکان به احتمال زیاد تغییرات در شیوه زندگی را توصیه کرده و ممکن است داروهایی را برای فشار خون تجویز میکنند.
- فشار خون مرحله 2: فشار خون مرحله 2 زمانی است که فشار به طور مداوم بالاتر از mm Hg ۱۰۰/۱۶۰ متغییر باشد. در این مرحله از فشار خون بالا، به احتمال زیاد پزشک در کنار تجویز داروی فشار خون، تغییرات در شیوه زندگی را نیز توصیه میکند.
- بحران فشار خون: این وضعیت زمانی است که فشار خون بالا نیاز به توجه پزشکی اورژانسی دارد. اگر فشار خونتان بالاتر از mm Hg ۱۱۰/۱۸۰ است، و علائمی مانند درد در قفسهی سینه، تنگی نفس، درد کمر، بی حسی یا ضعف، تغییر در بینایی یا مشکل در صحبت کردن را ندارید، حدود 5 دقیقا صبر کنید و مجدداً فشار خود را اندازه بگیرید. اگر فشارتان همچنان در همان حد یا بیشتر است، باید با اورژانس تماس گرفته و سریعاً درخواست کمک کنید.
میزان فشار خون نرمال بر اساس گروه سنی
فشار خون طبیعی در نوزادان و کودکان
فشار خون نرمال در دوران کودکی تغییر میکند. فشار خون در نوزادان در پایین ترین حد است و در طول دوران کودکی افزایش مییابد. به جز در شرایطی که فرزندتان در اثر مشکل فشار خون در معرض خطر باشد (برای مثال در اثر بیماریهای کلیوی و دیابت) بعید است که پزشک فشار خون وی را اندازه بگیرد. تعیین فشار خون طبیعی در کودکان کمی دشوار است و بستگی به جثه و سن کودک دارد. با این حال یک قاعده کلی که پزشکان از آن استفاده میکنند این است که یک کودک در صورتی که دارای فشار بالاتر از 90 درصد کودکان هم سن و هم جثه خود باشد پیش فشار خون دارد و در صورتی که فشار خون وی بیشتر از 95 درصد سایرین باشد فشار خون بالا دارد.
فشار خون طبیعی در نوجوانان، بزرگسالان و افراد مسن
ممکن است عجیب به نظر برسد که فشار خون به طور طبیعی با افزایش سن زیاد میشود، اما فشار خون نرمال در همهی نوجوانان، بزرگسالان و افراد مسن یکسان در نظر گرفته میشود: کمتر از ۸۰/۱۲۰. اولین عدد از این دو مقدار یعنی فشار خون سیستولیک، نشان دهنده فشار در رگهای خونی در زمانی است که قلب در حال انقباض و اعمال حداکثر فشار میباشد. عدد دوم یعنی فشار خون دیاستولیک، نشان دهنده فشار در رگهای خونی در زمانی است که قلب در حال استراحت و بین انقباضات خود میباشد. اگر هریک از این 2 عدد بیش از حد بالا باشد، فشار خون طبیعی در نظر گرفته نمیشود.
بالاتر از نرمال: مرحلهی قبل از پر فشاری و فشارخون بالا
اگر فشار خونی بالاتر از ۹۰/۱۴۰ داشته باشید در مرحله پیش از پرفشاری قرار میگیرید. ممکن است پزشک عادات سبک زندگی خاصی از جمله حفظ وزن سالم، ورزش منظم، ترک سیگار و محدود کردن مصرف الکل و نمک را برای کمک به پایین آمدن فشار خون به شما پیشنهاد کند. بسته به میزان فشار خون بالا و سایر مشکلات مربوط به سلامتی، ممکن است پزشک مصرف داروهای فشار خون را نیز به شما توصیه دهد.
فشار خون پایین
اگر چه این مشکل نسبت به فشار خون بالا کمتر رایج است، اما فشار خون ممکن است در هر سنی کمتر از نرمال شود. برخی افراد به طور طبیعی و بدون حس کردن هیچگونه علائمی فشار خون پایین دارند، اما برای دیگر افراد، فشار خون سیستولیک پایین (معمولاً کمتر از 90) میتواند منجر به علائمی همچون سرگیجه، سبکی سر یا غش کردن شود. فشار خون پایین بطور معمول در اثر مشکلات دیگری، مانند کم آبی بدن، از دست دادن ناگهانی خون و یا یک عارضه جانبی ناشی از داروها ایجاد میشود و پزشک بسته به علت روش درمانی مناسب را توصیه خواهد کرد.