کاهش وزن برای قلب مفید است، اما داروهای مورد استفاده برای این کار میتوانند تأثیر معکوسی در این زمینه داشته باشند. داورهای کاهش وزن با بالا بردن متابولیسم، باعث بالا رفتن ضربان قلب و در نتیجه نامنظم شدن ضربان قلب میشوند. برای میلیونها نفر از مبتلایان به اضافه وزن شدید، مصرف یک قرص برای رسیدن به یک وزن سالم در کوتاهترین زمان گزینه جذابی به نظر میرسد. اما مصرف داروهای کاهش وزن میتواند باعث ایجاد تغییرات خطرناکی در ریتم ضربان قلب بسیاری این از افراد شود.
اثر قرصهای لاغری بر عملکرد قلب
افراد دارای اضافه وزن یا مبتلا به چاقی مفرط در معرض مشکلات جدی پزشکی از جمله دیابت نوع 2، فشار خون بالا ، بیماریهای قلبی و سکته مغزی قرار دارند. به علاوه، وجود اضافه وزن کار قلب را سختتر میکند.
اضافه وزن میتواند باعث افزایش ضربان قلب شود که خود در نهایت منجر به ضعف عضله قلب و متعاقباً نارسایی احتقانی قلب میشود. ضربان قلب بسیار سریع، همچنین میتواند باعث کاهش شدید فشار خون و در نتیجه از حال رفتن شخص شود.
مصرف داروهای لاغری نیز میتواند منجر به بروز عارضههای قلبی مشابهی شود. دلیل این امر این است که این داروها اغلب حاوی محرکهایی هستند، که به شخص کمک میکنند تا هوشیارتر بوده و میل کمتری به غذاها داشته باشد. اما، دارویی که برای افزایش متابولیسم ساخته شده، ضربان قلب را نیز بالا میبرد. در افراد مستعد فيبريلاسيون دهليزی (که شایعترین نوع آریتمی یا ضربان نامنظم قلب است) این محرکها باعث بروز چنین عارضهای میشوند. البته، داروهای لاغری میتوانند برای برخی افراد مناسب باشند.
گزینههای دارویی کاهش وزن
داروهای لاغری مورد تأیید سازمان غذا و دارو بهطور دقیق آزمایش شده و کاملاً بیخطر هستند. البته، افرادی که داروهای دیگری مصرف کرده یا از قبل دچار عارضه خاصی مانند فشار خون بالای کنترل نشده یا بیماریهای قلبی عروقی هستند، در معرض خطر بالاتری برای دچار شدن به عوارض جانبی این داروها قرار دارند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#dc96c8″]
دکتر مهدی کریمی، متخصص قلب و عروق دربارهی استفاده از داروهای کاهش اشتها و کاهش وزن میگویند:
«اگر قصد دارید از داروها یا مکملهای لاغری استفاده کنید، بسیار مهم است که ابتدا تا حد ممکن در مورد آنها اطلاعات کسب کنید. قبل از مصرف داروهای لاغری از ریسکهای احتمالی آنها مطلع شوید».
در کلینیک دکتر کریمی میتوانید از عوارض و ریسکهای داروهای کاهش وزن و کاهش اشتها و نیز تأثیر این داروها بر قلب خود آگاه شده و بهترین برنامه رژیم غذایی را برای تنظیم وزن خود دریافت کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با شمارههای 02122254144 و 02122254520 تماس بگیرید.
[/alert]
عوارض جانبی داروهای لاغری (قرصهای رژیمی)
شایعترین یا جدیترین عوارض جانبی قرصهای لاغری کدامند؟ برخی قرصهای لاغری عوارض جانبی جدی یا مهمی داشته، و یا پتانسیل اعتیادآور بودن را دارند.
- فنفلورامین، که در ترکیب با داروی فنترمین مصرف میشد، عوارض قلبی و ریوی خطرناکی به همراه داشت و به همین دلیل دیگر تولید نمیشود.
- سیبوترامین که در سال 2010 از بازار جمعآوری شد نیز مصرف کننده را در معرض خطر بالای عوارض قلبی از جمله حمله قلبی و همچنین سکته مغزی قرار میداد.
- بسیاری از داروهای لاغری که تحت عنوان آمینهای مقلد سمپاتیک شناخته میشوند میتوانند قلب را تحریک کرده و باعث بروز فشار خون بالا و سریع شدن ضربان قلب (تاکی کاردی) شوند.
- مهار کنندههای لیپاز مانند آلی یا زنیکال نیز مرتبط با نوعی آسیب کبدی شناخته شدهاند و به همین دلیل بیماران میبایست مراقب علائم بیماریهای کبدی مانند خارش، زردی پوست یا چشمها (یرقان)، درد معده، بیاشتهایی، کمرنگی یا تیرگی مدفوع، قهوهای رنگ شدن ادرار (به دلیل وجود مقدار بیش از حد بیلیروبین در ادرار) باشند.
- کسیمیا دارویی بود که در سال 2012 به عنوان داروی جدید لاغری مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفت. البته، این دارو هم اکنون تحت یک برنامه محدودیت دسترسی قرار داشته و ارائه استراتژی ارزیابی و تخفیف خطر (که تضمین میکند منافع دارو به مضرات آن میچربد) نیز برای آن الزامی شده است زیرا یکی از ترکیبات این داروها، موسوم به توپیرامات، میتواند منجر به نقایص مادرزادی شدید در نوزادان شود. کسیمیا همچنین به عنوان درمانی برای آپنهی انسدادی خواب و دیابت نیز تحت آزمایش است.
- بسیاری از داروهای لاغری محرک باعث یبوست، خشکی دهان، بیقراری، گوشهگیری و بیخوابی میشوند.
اکثر داروهای لاغری تنها برای استفاده کوتاهمدت توصیه میشوند؛ البته، اورلیستات (آلی و زنیکال) را میتوان برای دورههای طولانیتر، برای مثال جهت حفظ کاهش وزنی که قبلاً به دست آمده، استفاده کرد. کسیمیا و بلویک نیز، در صورتی که باعث کاهش وزن شوند، برای مصرف طولانی مدت توصیه میشوند. اکثر افراد، با قطع مصرف داروهای لاغری بخشی از وزنی که کم کردهاند، یا همه آن را، دوباره اضافه میکنند، مگر اینکه تلاش کنند تا با استفاده از ورزش و رژیم غذایی مناسب وزن فعلی خود را حفظ نمایند.
داروهای سرکوب کننده اشتها: عوارض جانبی آنها عبارتند از فشار خون بالا و افزایش ضربان قلب، بیخوابی، عصبی شدن، تاری دید، بیقراری یا سردرد. استفاده دراز مدت آنها باعث وابستگی، اعتیاد یا گوشهگیریمیشود؛ بعضی از اشکال این داروها باعث عوارضی مانند یبوست، خشکی دهان، تهوع یا استفراغ میشوند. در صورت بروز عوارضی مانند درد قفسه سینه، سریع شدن ضربان قلب یا تپش قلب، مشکل ادرار یا تنگی نفس با پزشکتان تماس بگیرید؛ نمونههایی از این داروها عبارتند از:
- آدیپکس-پی، سوپرنزا (فنترمین)
- بونتریل پیدیام، بونتریل اسآر (فندیمترازین)
- دیتیپروپیون
- دیدرکس (بنزفتامین)
- دزوکسین (متآمفتامین)
- کسیمیا (فنترمین/ توپیرامات ایآر)
مهارکنندههای لیپاز: نشت مدفوع، نفخ، فوریت اجابت مزاج، نرمی مدفوع، بیاختیاری مدفوع و احتمال آسیب شدید کبدی؛ آلی و زنیکال را با یک مولتی ویتامین روزانه مصرف کنید که حاوی ویتامینهای حلال چربی مانند ویتامین A، D، E و K باشد؛ مثال این داروها:
- زنیکال (اورلیستات): تنها با نسخه
- آلی (اورلیستات): بدون نسخه
سایر داروهای لاغری
- بلویک (لورکاسرین): سردرد، تهوع، سرگیجه، خستگی، خشکی دهان، یبوست