استفاده از جراحی لیزر برای درمان واریس روشی است که در آن از گرمای ناشی از پرتوی لیزر برای سوزاندن و از بین بردن رگهای واریسی استفاده میشود. در حقیقت رگهای واریسی نشان دهنده رگهای برآمده در بدن است که اغلب امکان مشاهده آن در ناحیه ران یا ساق پا وجود دارد. در این روش از یک دستگاه مخصوص برای ارسال پرتوی لیزر به شکل نور در ناحیه داخل رگ استفاده میشود. به این ترتیب جراحی لیزر باعث بسته شدن و جمع شدن رگهای واریسی شده و در داخل رگ بافت زخم ایجاد میکند. بافت زخم ایجاد شده در این روش در حقیقت باعث بسته شدن رگ و مهر و موم شدن آن خواهد شد. در ادامه خون از رگهای مجاور به جای رگ بسته شده پس از درمان عبور خواهد کرد.
لیزر درمانی واریس پا
درمان واریس پا با لیزر (EVLT) یک روش مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا است که برای درمان رگهای واریسی مورد استفاده قرار میگیرد. به منظور استفاده از این روش، دکتر مهدی کریمی به عنوان فوق تخصص قلب، مناسب و اثربخش بودن این روش را قبل از استفاده آن برای بیمار مورد بررسی دقیق قرار میدهد. درمان واریس با لیزر (EVLT) در مطب دکتر کریمی یک روش درمان سریع و دارای سطح تهاجم حداقل است که نیازی به بستری شدن در بیمارستان نداشته و از عوارض جانبی عملهای جراحی معمول برخوردار نیست. کل فرآیند درمان با این روش به حدود یک ساعت زمان نیاز داشته و باعث ایجاد درد خفیف برای بیمار میشود. این درمان تحت هدایت امواج مافوق صوت (اولتراسوند) انجام شده و در آن از گرما برای از بین بردن رگهای واریسی و بستن آنها استفاده میشود. به این ترتیب پس از درمان جریان خون از رگهای درمان شده امکانپذیر نخواهد بود و در ادامه بدن بهطور طبیعی از سایر رگهای سالم برای بازگشت و جریان خون استفاده خواهد کرد. با انجام این جراحی در مطب دکتر کریمی، شما میتوانید در وقت و پول خود صرفهجویی کرده و از بستری شدن در بیمارستان اجتناب نماید. معمولاً بیمار میتواند اکثر فعالیتهای عادی خود را به فاصله کوتاه پس از هر بار درمان شروع نماید. قبل از شروع درمان، توصیههای لازم درباره مراقبتهای پس از عمل جراحی توسط دکتر کریمی به بیمار ارائه خواهد شد.
رگهای واریسی چیست؟
رگهای واریسی رگهای سطحی هستند که به طور غیر طبیعی بزرگ میباشند و معمولا در پا و ران دیده میشوند. در اکثر موارد، این رگههای سطحی بزرگ از نظر زیبایی خوشایند نیستند و باعث ناراحتی و عذاب هستند. این رگها، به رگ عمیق پاها متصل هستند و نقش جزئی در انتقال خون به قلب ایفا میکنند. رگها در 3 تا 4مین دهه زندگی برجستهتر میشوند و در زنان شایعتر هستند.
علت
علت به وجود آمدن رگهای واریسی ناشناخته است، اما قطعا با افزایش فشار در وریدها مرتبط است. دریچههایی در رگها وجود دارند که از جاری شدن خون به عقب به سمت پاها جلوگیری میکنند. هنگامی که این دریچهها آسیب دیده یا معیوب میشوند، خون به عقب جاری میشود و باعث تورم و تراکم خون در رگها میشود.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند؟
عارضههایی که میتوانند موجب تخریب رگها شوند، عبارتند از بارداری، چاقی، ایستادن طولانی مدت و آسیب. رگهای واریس در زنان شایعتر هستند و این موضوع به هورمون جنسی، استروژن، ربط دارد.
علائم و نشانهها
علاوه بر ظاهر غیرجذاب، وریدهای واریسی ممکن است مسئول دردهای پا، و احساس سنگینی یا خستگی در پاها باشند. اکثر افراد از درد پا در پایان روز شکایت دارند. علائم اغلب پس از ایستادن طولانی مدت بدتر میشوند و ممکن است شامل احساس خستگی، سنگینی، درد، سوزش، گزگز، خارش، گرفتگی و بیقراری پاها باشند.
با گذشت زمان تیره شدن و هایپر پیگمنتیشن در اطراف مچ پا ویژگی متداول رگهای واریسی طولانی مدت است. هموروئیدها مشابه با وریدهای واریسی هستند و شامل تراکم خون رگها در داخل مقعد میباشند. رگهای واریسی باعث ایجاد درد مفصل و یا کاهش جریان خون در پاها نمیشوند.
روش تشخیص
رگهای واریس معمولا با یک معاینه فیزیکی ساده تشخیص داده میشوند. با این حال، شناسایی علت رگ واریسی نیاز به استفاده از سونوگرافی داپلر است. این آزمایش بدون درد عملکردهای دریچه در کشاله ران را ارزیابی میکند و همچنین میتواند میزان خونی که در پاها به سمت عقب برمیگردد را مشخص کند. این آزمایش همچنین میتواند وجود لختههای خون در رگها را تعیین کند.
بهترین روش درمان واریس پا چه روشی است؟
گزینههای بسیاری برای درمان رگهای واریسی وجود دارند. اگر ورید صافن ضخیم و طناب شکل است، خارجسازی ورید ممکن است بهترین گزینه باشد. این تهاجمیترین روش جراحی است. اگر فقط دریچه در ورید معیوب باشد، رگ را میتوان در کشاله ران بند آورد و چند رگهی سطحی را میتوان با برشهای کوچک خذف کرد. این همچنین نیازمند جراحی و مقدار متوسط بیهوشی دارد. این روش رگ را برای استفاده در آینده حفظ میکند. آخرین تکنولوژی حذف ورید واریسی با استفاده از اولتراسوند با لیزر یا ابلیشن رادیوفرکانس است. در هر دو روش، رگ سوزانده میشود. هر دو روش نسبتا بدون درد هستند و رگ را در ران از بین میبرند.
چرا ممکن است به استفاده از لیزر برای درمان رگهای واریسی نیاز پیدا کنیم؟
پزشک متخصص قلب ممکن است به بیمار توصیه کند در صورت دردناک شدن رگهای واریسی یا قرمز و ملتهب شدن آنها، از لیزر برای رفع مشکل استفاده نماید. از این روش همچنین ممکن است در شرایطی استفاده شود که پوست روی رگهای واریسی دچار التهاب شده باشد. توجه داشته باشید واریس پا معمولاً یک مشکل جدی در ارتباط با سلامت فرد نیست، اما همواره ممکن است برای فرد دردناک و ناراحت کننده باشد. در حقیقت همواره امکان دارد فرد احساس ناخوشایند در ارتباط با ظاهر رگهای واریسی خود داشته باشد.
انواع لیزر درمانی
درمان لیزر ساده
درمان رگ با لیزر ساده در خارج از پوست شما انجام میشود. این روش میتواند رگهای عنکبوتی و رگهای واریسی کوچک را فقط در زیر سطح پوست درمان کند. معمولا بیش از یک جلسه لیزر مورد نیاز است. جلسات درمان طبق تجویز پزشک شما هر 6 تا 12 هفته یکبار برنامهریزی میشوند. (اگر گردش خون ضعیف در این وریدهای کوچک وجود داشته باشد، ابتدا رگ بزرگتر باید با جراحی، لیزر اندوونوس یا درمان رادیوفرکانسی و یا اسکلروتراپی درمان شود.)
درمان لیزر اندوونوس
درمان لیزر اندوونوس میتواند رگهای واریسی بزرگتر در پاها را درمان کند. فیبر لیزر از طریق لوله نازک (کاتتر) از داخل ورید عبور میکند. در حال انجام این کار، پزشک رگ را در صفحهی اولتراسوند داپلر میبیند. لیزر نسبت به روش جراحی شکافتن و بستن ورید کمتر دردناک است، و زمان بهبودی آن کمتر است. برای درمان واریس با لیزر تنها بیحسی موضعی یا مسکن خفیف مورد نیاز است. (برای انجام روش شکافتن و بستن ورید، برای خوابیدن بیهوشی عمومی مورد استفاده قرار میگیرد.)
آمادگی قبل از لیزر درمانی
- پزشک متخصص توضیحات لازم را درباره روش درمان در اختیار بیمار قرار میدهد. در این زمان بیمار میتواند با پزشک سوالات و موارد ابهام احتمالی خود را نیز مطرح نماید.
- در این زمان ممکن است از بیمار خواسته شود یک فرم رضایتنامه برای عمل جراحی امضا نماید. همواره به بیمار توصیه میشود این فرم را به صورت دقیق مطالعه کرده و در صورت مواجه شدن با مسائل مبهم، توضیح لازم را از همکاران ما دریافت نماید.
- متخصص قلب سوالات لازم را درباره سابقه درمانی بیمار با وی مطرح میکند. علاوه بر این همواره ممکن است پزشک معالج وضعیت بیمار را از نظر فیزیکی تحت معاینه قرار دهد. انجام این کار به منظور اطمینان از سلامت بیمار قبل از عمل جراحی انجام میشود. علاوه بر این ممکن است برای بیمار از آزمایشهای خون و سایر آزمایشهای تشخیصی نیز استفاده شود.
- در صورت وجود هرگونه مشکلات خاص درباره لخته شدن خون لازم است در این رابطه با پزشک معالج صحبت شود. همچنین در صورتی که از داروهای رقیقکننده خون مثل آسپیرین، ایبوپروفن، یا سایر داروهایی که باعث ایجاد اشکال در فرآیند لخته شدن خون میشوند استفاده میکنید، باید درباره این داروها اطلاعات لازم را در اختیار پزشک معالج قرار دهید. در حقیقت همواره احتمال دارد برای این عمل جراحی نیاز به توقف مصرف این داروها وجود داشته باشد.
- درباره شرایط آلرژیک یا حساسیت به داروهای خاص، لاتکس، نوار زخم، رنگهای کنتراست، و داروهای بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی با پزشک معالج باید صحبت شود.
- درباره تمام داروهای مصرفی خود با پزشک معالج صحبت کنید. این داروها شامل اقلام تجویز شده توسط پزشک و نیز داروهایی است که بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانهها تهیه میشود. برای مثال در این زمینه میتوان از ویتامینها، داروهای گیاهی، و سایر مکملهای مانند آن نام برد.
- بیمار نباید برای 8 ساعت قبل از عمل جراحی غذا خورده یا نوشیدنی مصرف کند. این شرایط به معنی این است که بیمار نمیتواند از نیمهشب قبل از عمل جراحی مواد غذایی یا نوشیدنی مصرف نماید.
- در این زمان ممکن است برای کمک به راحتی بیمار از داروهای آرامبخش برای وی استفاده شود.
- لازم است بیمار با یک نفر برای رساندن وی به خانه پس از عمل جراحی هماهنگی لازم را انجام دهد.
توجه داشته باشید علاوه بر موارد فوق همواره ممکن است پزشک معالج توصیههای دیگری را نیز درباره اقدامات قبل و بعد از عمل جراحی در اختیار بیمار قرار دهد.
شیوه انجام کار
این درمان نیازی به بستری شدن فرد در بیمارستان ندارد. در حقیقت همواره ممکن است این درمان در مطب پزشک انجام شود. طول مدت درمان در این حالت در حدود کمتر از یک ساعت خواهد بود. همچنین همواره احتمال دارد بیمار بتواند در همان روز جراحی به خانه باز گردد. لازم است بیمار لباسهای گشاد برای پوشیدن پس از عمل جراحی همراه داشته باشد. معمولاً، مراحل درمان واریس با لیزر به شرح زیر میباشند:
- بیمار در بیمارستان پذیرش شده و بر روی تخت معاینه دراز میکشد. در حقیقت این تختها به صورتی هستند که امکان حالتدهی به آنها در جهتهای مختلف در طول عمل جراحی وجود دارد. در این زمان احتمالاً به بیمار محافظ چشم یا عینک مخصوص داده میشود تا در طول جراحی از آن استفاده کرده و از وارد شدن آسیب به چشمها در نتیجه لیزر جلوگیری گردد.
- پزشک معالج ناحیه تحت درمان را بیحس کرده و یک لوله یا کاتتر در رگ وارد میکند. علاوه بر این همواره امکان دارد پزشک از تزریق داروی بیحسی در طول رگ تحت درمان برای کاهش ناراحتی و ریلکس کردن بیمار استفاده نماید.
- برای این جراحی پزشک معالج از یک ابزار مخصوص برای ارسال امواج مافوق صوت (اولتراسوند) برای بررسی وضعیت رگ قبل و در طول فرآیند درمان استفاده میکند. به این ترتیب در این فرآیند از امواج رادیویی (رادیوفرکانسی) برای تصویربرداری از وضعیت رگ و نمایش آن بر روی صفحه نمایش استفاده خواهد شد.
- پزشک معالج یک شکاف یا بریدگی کوچک در پوست ایجاد کرده و لوله جراحی را به رگ وارد میکند. در ادامه این لوله در طول رگ دچار واریس هدایت خواهد شد. سپس یک فیبر لیزر به داخل لوله وارد میشود. به این ترتیب در هنگام خارج کردن آرام لوله از بدن بیمار، پرتوی لیزر باعث ایجاد گرما در طول رگ و سوزاندن آن خواهد شد. به این ترتیب رگ بسته شده و به تدریج تحلیل خواهد رفت.
این درمان معمولاً به کمتر از یک ساعت زمان نیاز دارد. همچنین شکاف ایجاد شده به منظور وارد کردن لوله جراحی احتمالاً به قدری کوچک است که نیاز به بخیه زدن آن وجود ندارد. به این ترتیب معمولاً ناحیه بریدگی و شکاف پوست با یک بانداژ پوشانده خواهد شد.
پس از عمل جراحی لیزر رگهای واریسی چه اتفاقی میافتد؟
در این زمان معمولاً از بیمار خواسته میشود بلافاصله پس از درمان برای حدود 30 تا 60 دقیقه راه برود. همچنین همواره ممکن است مقداری کبودی در ناحیه پای شما ایجاد شود که این کبودی میبایست با گذشت 2 هفته از درمان برطرف شود. همچنین همانطور که قبلاً گفته شد لازم است با یک نفر برای رساندن بیمار به خانه هماهنگی لازم انجام گیرد. پس از درمان با لیزر اندوونوس، باید به مدت 1 هفته یا بیشتر جورابهای فشاری بپوشید. برای پیگیری روند درمان، پزشک شما از اولتراسوند دوپلکس استفاده میکند تا مطمئن شود رگ بسته شده است.
رعایت توصیههای پزشک و مراقبت در خانه
پس از اینکه درمان کامل شده و بیمار به خانه باز گشت، بیمار باید مطمئن شود توصیههای پزشک معالج به صورت دقیق رعایت میشوند. در این زمان ممکن است توصیههای زیر به بیمار ارائه شود:
- قرار دادن یک بسته یخ بر روی ناحیه تحت درمان برای 15 دقیقه در هر بار به منظور کاهش ورم و التهاب ایجاد شده.
- کنترل محلهای ایجاد شکاف به صورت روزانه. مشاهده مایع صورتی کمرنگ بر روی بانداژ مسئلهای عادی پس از جراحی میباشد.
- دور نگه داشتن محل شکافها از آب برای مدت 48 ساعت. احتمالاً لازم است در این مدت از حمام با اسفنج تا زمان برداشتن بانداژ از روی محل تحت درمان استفاده شود.
- پوشیدن جورابهای تنگ برای چند روز یا چند هفته در صورت تجویز پزشک. این جورابها به آرامی پای بیمار را تحت فشار قرار میدهد. همچنین به این ترتیب میتوان از ایجاد ورم در ناحیه پاها جلوگیری کرد. علاوه بر این از طریق استفاده پوشش تنگ میتوان از لخته شدن خون یا جمع شدن آن در نواحی مختلف پاها نیز جلوگیری کرد.
- بیمار باید از نشستن یا دراز کشیدن طولانی خودداری کرده و همیشه در هنگام نشستن پای خود را بالا نگه دارد.
- بیمار باید از ایستادن طولانیمدت خودداری کند.
- لازم است بیمار 3 بار در روز به مدت 10 تا 20 دقیقه در هر بار راه رفته و این کار را برای 1 تا 2 هفته ادامه دهد.
- لازم است بیمار سطح فعالیت خود را حفظ کرده و از دویدن، پریدن، یا بلند کردن اجسام سنگین برای مدت 1 تا 2 هفته خودداری نماید.
- لازم است بیمار برای مدت 1 تا 2 هفته از حمام آب گرم استفاده نکند.
در هنگام مصرف دارو به نکات زیر توجه داشته باشید:
- داروهای مسکن قابل تهیه از داروخانهها بدون نسخه پزشک میبایست فقط در صورت نیاز و با اجازه پزشک مصرف شوند. در حقیقت مصرف برخی از این داروها میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد.
- در صورت متوقف کردن مصرف داروهای رقیقکننده خون قبل از عمل جراحی باید از پزشک معالج در مورد زمان مناسب شروع مجدد مصرف این داروها سوال شود.
در جلسه ملاقات بعدی با پزشک معالج معاینات لازم از وضعیت بیمار انجام میشود. به این منظور معمولاً از امواج مافوق صوت (اولتراسوند) برای بررسی نتایج درمان و موفقیتآمیز بودن آن استفاده خواهد شد.
در صورت مواجه شدن با شرایط زیر لازم است بیمار با پزشک معالج خود تماس بگیرد:
- مشاهده علائم عفونت در ناحیه تحت درمان. این علائم شامل قرمزی، گرمی، یا ترشح مایع از محل شکاف است.
- تشدید شدن ورم و التهاب یا ایجاد ورم جدید در ناحیه تحت درمان.
- هرگونه درد واریس که باعث ایجاد مشکل در فعالیتهای عادی بیمار شود.
علاوه بر این پزشک معالج ممکن است توصیههای دیگری نیز در این رابطه با توجه به شرایط بیمار به وی ارائه کند.
عوارض لیزر درمانی
عوارض جانبی شدید بعد از درمان واریس با لیزر در هنگامی که این درمان توسط یک پزشک با سطح تجربه مناسب انجام شود، در موارد نادر مشاهده میشوند. با توجه به اینکه لیزر واریس در شرایط استریل انجام میشود، خطر ایجاد عفونت پس از درمان بسیار کم است. گاهی اوقات، وارد شدن آسیب به عصب باعث ایجاد بیحسی نزدیک رگهای تحت درمان خواهد شد، اما معمولاً این مشکل با گذشت زمان برطرف میگردد. به هر حال، گاهی اوقات بیحسی ایجاد شده ممکن است دائمی باشد. هرچند این شرایط در موارد بسیار نادر مشاهده میشود، ایجاد لختههای عمیق در رگها در برخی درمانها گزارش شده و به همین خاطر ممکن است احتمال مشاهده آن در موارد خاص وجود داشته باشد.
هرچه پزشک تجربهی بیشتری در رابطه با لیزر داشته باشد، خطر کمتری در کمین شماست. در مورد اینکه چند وقت یکبار عوارض جانبی در کار رخ میدهند با پزشک صحبت کنید.
آیا میتوان از به وجود آمدن وریدهای واریسی پیشگیری کرد؟
در صورتی که فرد انجام اقداماتی برای جلوگیری از رگهای واریسی را در اوایل زندگی شروع کند، پیشگیری از این عارضه امکانپذیر است. مهمترین اقدام پیشگیرانه ورزش کردن و پوشیدن جوراب فشاری است.
- همچنین توصیه میشود که همیشه پاها را بالا بگیرید.
- در دوران برداری، باید همیشه به پهلوی چپ بخوابید و پاها را روی بالشت قرار دهید. این کار باعث جلوگیری از وارد کردن فشار بر روی رگهای پا توسط جنین میشود و احتمال ابتلا به واریس را کاهش میدهد.
- باید از ایستادن طولانی مدت اجتناب شود.
- هنگام نشستن پا روی پا نیاندازید.
- جوراب واریس یا جوراب ساپورت کشی بپوشید.
سوالات متداول
در این بخش میتوانید پاسخ، پرسشهای خود را در زمینه لیزر درمانی واریس پا بیابید:
سیستم لیزر تراپی VenaCure در واقع برای درمان رگهای واریسی چگونه کار میکند؟
یک پرتوی لیزر در داخل و امتداد طول رگ واریسی اعمال میشود. انرژی لیزر باعث گرم شدن خون شده که به دیوارهی رگ آسیب وارد کرده و موجب مسدود شدن آن می گردد بطوری که دیگر خون در آن جریان نمییابد.
آیا از دست دادن رگ مشکلی به وجود میآورد؟
نه. رگهای بسیاری در پا وجود دارند و بعد از درمان، خون موجود در رگهای مشکلدار تبدیل به رگهای عادی میشوند که دریچههایی با عملکرد مناسب دارند.پ. در نتیجه افزایش گردش خون به طور چشمگیری باعث کاهش علائم و بهبود ظاهر میشود.
آیا هنگام انجام روش لیزر در معرض خطر هستم؟
یک جفت عینک مخصوص برای محافظت از چشمانتان به شما داده میشود، اما این فقط یک احتیاط در برابر بیرون دادن اتفاقی انرژی لیزر خارج از بدن است.
روش لیزر درمانیVenaCure چقدر موفقآمیز است؟
دادههای بالینی تا ۵ سال بعد از درمان نشان دهندهی نرخ موفقیت ۹۳ تا ۹۸ درصد هستند. درصد موفقیت این روش بسیار بیشتر از جراحی شکافتن و بستن ورید، رادیوفرکانسی الکتروسرجری و تزریق اسکلروتراپی است. درمان لیزر برای وریدهای واریسی تبدیل به “استاندارد طلایی” شده است.
درمانهای دیگر برای ورید واریسی
جراحی (که شکافتن و بستن نامیده میشود) یک درمان معمول است، اما میتواند بسیار دردناک باشد و اغلب زمان بهبودی طولانی دارد. این روش در بیمارستان انجام میشود، و شامل بیهوشی عمومی است، زخم به جای میگذارد، و میزان عود نسبتا بالایی (به طور متوسط 10 تا 25 درصد) دارد. سایر گزینهها شامل اسکلروتراپی هدایت اولتراسوند (تزریق درمانی) و جراحی الکترو رادیوفرکانسی هستند. درمان تزریقی برای رگ اصفن دارای میزان برگشت بالایی است، که اغلب نیاز به درمان مجدد دارد و به طور کلی به درمان وریدهای واریس و رگهای عنکبوت کوچکتر محدود میشود. الکتروسرجری با رادیوفرکوئنسی از نظر طیف بیمارانی که با آن قابل درمان هستند، محدود بوده و مدت زمان درمان نیز بیشتر از درمان با VenaCure EVLT میباشد.