علائم بیماری قلبی به نوع بیماری قلبی که شما دارید بستگی دارد.
نشانهها و علائم بیماریهای قلبی
آنژین صدری
یکی از شایعترین علائم بیماریهای عروق کورونری آنژین صدری است. آنژین صدری درد یا احساس ناراحتی در قفسه سینه است که وقتی به ماهیچه قلب خون همراه با اکسیژن نمیرسد به وجود میآید.
درمردان آنژین صدری همراه با احساسی شبیه فشار به قفسه سینه است که تا دستها کشیده میشود. این علائم آنژین صدری در زنان هم وجود دارد. در زنان دردی تند همراه با سوزش قفسه سینه هم توصیف میشود. در زنان درد تا گردن، فک، گلو، شکم و کمر کشیده میشود.
در مردان درد با انجام فعالیتهای فیزیکی افزایش یافته و با استراحت درد کمتر میشود. در زنان در حالت استراحت یا خواب هم علائم بیماری آنژین صدری احساس میشود.
در زنان که دچار بیماریهای عروق کورونری قلب هم هستند آنژین صدری در هنگام انجام اعمال روزمره مثل خرید روزانه یا در هنگام پخت و پز بیشتر از زمان انجام تمرینات ورزشی اتفاق می افتد. استرسهای روحی و روانی تأثیر بیشتر بر علائم آنژین صدری در زنان به نسبت مردان دارد.
شدت آنژین صدری متفاوت است. درد در زمانی که پلاکها جمع شده و باعث تنگ شدن عروق کورونری قلب میشوند اتفاق می افتد و یا بدتر میشود.
نارسایی قلبی
در هنگام ابتلا به بیماری نارسایی قلبی، قلب قادر نیست خون کافی را به نقاط مختلف بدن پمپاژ کند. نارسایی قلبی به معنی ایست قلبی یا زیاد بودن احتمال ایست قلبی نیست. نارسایی قلبی به این معناست که قلب قادر به پاسخگویی به حجم تقاضای بدن برای خون در هنگام انجام فعالیتهای روزمزه نیست.
نارسایی قلب باعث تنگی نفس، احساس ضعف و بیحالی میشود که با انجام فعالیتهای فیزیکی تشدید میشود. همچنین نارسایی قلبی میتواند باعث ورم رگ گردن و اندام تحتانی مثل پاها، مچ پا و شکم شود.
آریتمی
آریتمی قلب مشکل در نرخ یا ریتم ضربان قلب است. در هنگام بروز آریتمی، قلب ممکن است بسیار تند، بسیار کند یا با ریتم نامنظم بتپد.
بعضی از افراد آریتمی را احساس شبیه به لرزش یا سنگین کار کردن قلب توصیف میکنند یا حالتی که انگار قلب یکی در میان میتپد. به این احساس “تپش قلب” نیز گفته میشود.
برخی از آریتمی های قلب ممکن است باعث شود که قلب از کار بیفتد. به این بیماری ایست ناگهانی قلب (SCA) گفته میشود. ایست ناگهانی قلب در صورتی که به سرعت مورد درمان قرار نگیرد، باعث کاهش هوشیاری و مرگ میشود.
علائم و نشانههای سندرم قلب شکسته
شایعترین علامت سندرم قلب شکسته احساس درد در قفسه سینه و تنگی نفس است. در این اختلال، علائم به صورت ناگهانی برای افرادی که سابقه بیماری قلبی قبلی نداشتهاند اتفاق می افتد.
آریتمی یا شوک کاردیوژنیک هم ممکن است اتفاق بیفتد. شوک کاردیوژنیک بیماری است که در آن قلب به طور ناگهانی قادر به پمپاژ خون کافی به قسمتهای مختلف بدن نیست.
بعضی از علائم و نشانههای سندرم قلب شکسته متفاوت از علائم حمله قلبی است.
چه کسانی در معرض بیماریهای قلبی هستند؟
برخی ویژگیها، بیماریها یا عادات رفتاری باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری قلب میشوند. این شرایط به عنوان عوامل خطرزا شناخته میشوند. با وجود عوامل خطرزا احتمال بدتر شدن بیماریهای عروق کورونری قلب وجود دارد.
عوامل خطرزای قابل کنترل
مصرف دخانیات و بیماریهای قلبی
مصرف دخانیات به خصوص سیگار و قلیان یکی از مهمترین عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی در زنان و مردان است که میتوان آن را کنترل کرد. کشیدن سیگار و قلیان یا قرار گرفتن در معرض دود ناشی از استعمال دخانیات توسط افراد دیگر باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری قلب و حمله قلبی میشود.
استعمال دخانیات فرد را در معرض مونوکسید کربن قرار میدهد. این ماد شیمیایی باعث از دست رفتن اکسیژن خون و تجمع پلاکهای های خونی در عروق میشود.
استعمال دخانیات همچنین باعث افزایش احتمال ایجاد لخته خون در رگها میشود. لخته خون جلوی عبور پلاکهای خون را در عروق گرفته و باعث حمله قلبی میشود. با مصرف بیشتر دخانیات احتمال حمله قلبی افزایش مییابد.
زیاد بودن سطح کلسترول و تری گلسیرید خون و بیماریهای قلبی
کلسترول توسط بستههای کوچکی به نام لیپوپروتئین همراه با جریان خون در بدن میچرخد. دو نوع اصلی از لیپویروتئین وجود دارد که عبارتند از لیپوپروتئینهای کم چگالی (LDL) و لیپوپروتئینهای پر چگالی (HDL).
فشار خون بالا و بیماریهای قلبی
فشار خون بالا فشاری است که خون در هنگام پمپاژ توسط قلب به دیوارههای عروق وارد میکند. اگر این فشار بالا باشد و در طول زمان هم بالا بماند باعث آسیبهای مختلف در بدن میشود.
دیابت و پیش دیابت و بیماریهای قلبی
در دیابت میزان قند خون بسیار بالا میرود. این به این دلیل آیت که بدن قادر نیست به مقدار کافی انسولین تولید کند یا انسولین را به صورت صحیح مصرف نمیکند.
دیابت و پیش دیابت در زنان بیش از مردان احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری را افزایش میدهد. در واقع احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری در زنان دو برابر مردان است.
اضافه وزن و چاقی و بیماریهای قلبی
اضافه وزن و چاقی به عدم تناسب وزن نسبت به قد اشاره دارد و وزن از آن چیری که در قد مشخص باید باشد بیشتر است. مطالعات نشان میدهد وزن اضافی که بیماریهای عروق کورونری را پیش بینی میکند از شاخص BMI بهتر است. زنانی که چربی دور کمر و شکم آنها بیشتر است بیشتر در خطر ابتلا به بیماریهای عروق کورونری هستند. این زنان هیکلی به شکل سیب دارند.
سندرم متابولیک و بیماریهای قلبی
سندرم متابولیک به گروهی از عوامل خطرزا گفته میشود که احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری و بیماریهای دیگر نظیر دیابت و سکته را در فرد افزایش میدهد.
قرصهای ضد بارداری و بیماریهای قلبی
احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری در زنان سیگاری که از قرصهای ضدبارداری استفاده میکنند بسیار زیاد است به خصوص زنان بالای 35 سال. برای زنانی که از قرص ضدبارداری استفاده میکنند ولی دخانیات مصرف نمیکنند احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری به طور مشخص اثبات نشده است.
عدم فعالیت بدنی و بیماریهای قلبی
افرادی که تحرک ندارند دو برابر بیشتر از افرادی که فعالیت فیزیکی دارند در معرض ابتلا به بیماریهای عروق کورونری قرار دارند. نداشتن فعالیت فیزیکی باعث بدتر شدن عوامل ایجاد کننده بیماریهای عروق کورونری قلب نظیر افزایش کلسترول و تری گلسیرید خون، افزایش فشار خون، دیابت و پیش دیابت، اضافه وزن و چاقی میشود.
رژیم غذایی ناسالم و بیماریهای قلبی
رژیم غذایی ناسالم احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری را افزایش میدهد. رعایت تغذیه بیماران قلبی از مهمترین مسائل می باشد. برای مثال غذاهای حاوی روغنهای ترانس و اشباع شده و کلسترول باعث افزایش LDL کلسترول میشوند. رژیم غذایی پر نمک باعث افزایش فشار خون میشود.
غذاهای شیرین به بدن کالری زیاد بدون مواد مغذی مثل ویتامینها و مواد معدنی میدهند. این غذاها باعث افزایش وزن و نهایتاً افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری را افزایش میدهد. مصرف زیاد الکل هم باعث افزایش وزن میشود و فشار خون را بالا میبرد.
استرس و افسردگی و بیماریهای قلبی
استرس در ایجاد بیماریهای عروق کورونری مؤثر است. استرس باعث تنگ شدن عروق شده و فشار خون و احتمال حمله قلبی را افزایش میدهد.
ناراحتی و عصبانیت احتمال حمله قلبی را افزایش میدهد. استرس هم به صورت غیر مستقیم باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری میشود به خصوص اگر در هنگام استرس دخانیات مصرف کرده یا غذای شیرین و پرچرب بیشتری بخورید.
افرادی که دچار افسردگی هستند دو برابر بیشتر از افرادی که افسردگی ندارند در معرض ابتلا به بیماریهای عروق کورونری قرار دارند. افسردگی در زنان دو برابر مردان شایع است.
کم خونی و بیماریهای قلبی
در کم خونی تعداد گلبولهای قرمز خون کمتر از حد معمول است.
اختلال در خواب و بیماریهای قلبی
اختلال درخوب نوعی اختلال است که در آن هنگام خواب تنفس قطع شده یا بسیار کم عمق و ضعیف میشود. توقف تنفس از چند ثانیه تا چند دقیقه ممکن است طول بکشد. این اتفاق 5 تا 30 مرتبه در ساعت اتفاق نمیافتد.
عوامل خطر غیر قابل کنترل
سن و یائسگی و بیماریهای قلبی
با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری و حمله قلبی افزایش مییابد. این به علت کاهش سرعت تجمع و ساخت پلاک درون عروق است که از دوران کودکی شروع شده است.
زنان در سنین قبل از 55 سالگی کمتر از مردان در معرض بیماریهای عروق کورونری قراردارند. وجود استروژن در زنان قبل از سن یائسگی آنها را تا حدودی از ابتلا به بیماریهای عروق کورونری مصون میدارد. پس از سن 55 سالگی هم در مردان و هم در زنان احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری افزایش مییابد.
سابقه فامیلی و بیماریهای قلبی
سابقه فامیلی در احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری مؤثر است. احتمال ابتلا به بیماریهای عروق کورونری در افرادی که پدر یا برادرشان قبل از سن 55 سالگی یا مادر و خواهرشان قبل از سن 65 سالگی به این بیماریها مبتلا شدهاند بیشتر است.
پرهاکلامپسی و بیماریهای قلبی
پرهاکلامپسی یکی از بیماریهایی است که در زمان حاملگی رخ میدهد. دو علامت اصلی این بیماری افزایش فشار خون و وجود پروتئین در ادرار است.
این علائم در نیمه دوم دوران حاملگی رخ داده و پس از زایمان از بین میرود. به هر حال احتمال ابتلا به افزایش فشار خون در ادامه دوران حیات پس از پره اکلامپسی افزایش مییابد.
پره اکلامپسی همچنین احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی نظیر بیماریهای عروق کورونری، حمله قلبی و نارسایی قلبی را در ادامه زندگی افزایش میدهد.