ضبط مداوم نوار قلب (EKG) بیمار در طول 24 ساعت را “هولتر مانیتورینگ” میگویند. ازآنجاکه بیمار میتواند دستگاه پایش ضربان قلب را در طول فعالیتهای روزانه خود بهطور منظم بپوشد، کمک میشود تا پزشک ارتباط علائمی همچون سرگیجه، تپش قلب (ضربان قلب سریع یا نامنظم) و غش کردن بیمار را با مشکلات قلبی کشف نماید. ازآنجاکه ضبط نوار قلب بیمار بهطور مداوم و طی 24 ساعت انجام میشود، هولتر مانیتورینگ در مقایسه با نوار قلب ساده (EKG) اطلاعات بیشتری در اختیار پزشک گذاشته و در تشخیص ریتمهای غیرطبیعی قلب کمک بیشتری خواهد کرد. نوارهای قلب معمولی عموماً کمتر از یک دقیقه وضعیت قلب را رصد میکنند. همچنین هولتر مانیتورینگ میتواند در حین مواردی همچون: درد قفسه سینه، ایسکمی یا کاهش جریان خون به عضله بطن چپ، اطلاعات و ارزیابیهای دقیقتری را برای پزشک فراهم نماید.
با استفاده از آخرین فنآوریهای روز و ارائه دستگاهها و نرمافزارهای انالیزگر مدرن، قادر هستیم، فعالیت قلب را تجزیهوتحلیل کرده و گزارش کاملی را برای متخصص قلب و عروق آماده نماییم.
دلایل تجویز هولتر مانیتورینگ توسط پزشک
در بعضی موارد بنا بر دلایلی، ممکن است پزشک برای شما هولتر مانیتورینگ را تجویز نماید، برخی از این دلایل عبارتاند از:
- برای ارزیابی درد قفسه سینه که در طی تست ورزش علتش مشخص نشده باشد.
- برای ارزیابی علائم و نشانههایی که ممکن است با اختلالات قلبی مرتبط باشند، مانند: خستگی، تنگی نفس، سرگیجه، یا غش.
- شناسایی ضربان نامنظم قلب یا تپش قلب.
- برای ارزیابی وجود خطر اختلالات قلبی در آینده، مربوط به شرایط خاص، مانند کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (ضخیم شدن دیواره قلب به دلیل بیماریهای ژنتیکی و زمینهای)، همچنین شرایط پس از حملههای قلبی که باعث ایجاد ضعف در سمت چپ قلب میشوند و یا سندرم ولف پارکینسون وایت (ایجاد اختلال در مسیر هدایت الکتریکی قلب).
- برای ارزیابی عملکرد دستگاه پیسمیکر (دستگاه ضربانساز قلب که در بدن کاشته میشود).
- برای ارزیابی موفقیتآمیز بودن درمان آریتمیهای قلبی.
ممکن است دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد که بر اساس ان پزشک تصمیم بگیرد، برای شما از دستگاه هولتر مانیتورینگ استفاده کند.
آمادگی برای آزمایش
تنها آمادگی برای بیمار این است که لباسی راحت و گشاد بپوشد. بهتر است پیراهن یا بلوزی بپوشد که توسط دکمه از جلو باز شود. این باعث میشود الکترودهای EKG راحتتر نصب شده و همچنین حمل دستگاه ضبط کننده نیز آسانتر گردد.
هولتر مانیتورینگ چگونه انجام میشود؟
قفسه سینه با الکل تمیز میشود تا از اتصال مناسب الکترودهای EKG اطمینان حاصل شود. ممکن است در مردانی که در قفسه سینه خود موی زیادی دارند، نیاز باشد بخشی از موها تراشیده شود. الکترودهای EKG (دایرههای سفیدرنگ) بر روی آن نصب میشوند. سپس با استفاده از سیمهای نازکی، الکترودها به دستگاه کوچک ضبط کننده ضربان قلب متصل میشوند. دستگاه ضبط کننده نوار قلب در ناحیه کمر در موقعیت مناسبی تثبیت میشود. همچنین ممکن است با استفاده از گردن بند مخصوص بر گردن و یا شانهها آویزان گردد. به مدت 24 ساعت فعالیت قلب بیمار ضبط میگردد. به بیمار توصیه میشود فعالیتهای روزمره زندگی خود را ادامه دهد. برای جلوگیری از رسیدن آسیب و ورود رطوبت به دستگاه در زمان انجام تست، بیمار نباید از دوش یا حمام استفاده نماید. دستگاه طوری طراحیشده که هنگام فعالیتهای روزمره (مانند پیادهروی، بحث با همسایه و غیره) و یا بروز علائم خاص (مانند ایجاد وقفه در ضربان قلب، ناراحتی در قفسه سینه، سرگیجه و غیره) وقایع را بهدقت ثبت میکند. دستگاه هولتر دارای یک ساعت داخلی است که زمان را بر روی نوار قلب ثبت میکند. این ویژگی باعث میشود که ارتباط بین اریتمی قلب و علائم بیمار، بهتر شناخته شود. پس از 24 ساعت، دستگاه هولتر باید به آزمایشگاه بازگردانده شود. در آنجا توسط کارکنان دستگاه از بدن جدا خواهد شد. بااینحال، اگر شما در خارج از شهر زندگی میکنید و یا نیاز دارید قبل از خروج از خانه دوش بگیرید، میتوانید دستگاه را از الکترود جدا کرده و ان را به کلینیک ارسال کنید. پس از بازگشت هولتر به کلینیک قلب دکتر کریمی، نوار قلب توسط تکنسین دستگاه اسکن خواهد شد. سپس توسط کامپیوتر خلاصهای از نوار قلب (EKG) بر روی کاغذ چاپ خواهد شد. بدین طریق جزئیات بیشتری در مورد ضربان قلب شما در طی زمان ثبت خواهد شد. این اطلاعات بهدستآمده در اختیار پزشکتان قرار میگیرد.
فرایند نصب چقدر طول میکشد؟
حدود 10 تا 15 دقیقه طول میکشد تا دستگاه نصب شود. زمان جداسازی دستگاه نیز کمتر از 5 دقیقه طول خواهد کشید. همچنین بیمار دستورالعملهایی را برای آزمایش دریافت خواهد نمود. برخی از هولترهای پیشرفته مجهز به دکمه “تعیین رویداد” میباشند. با فشار دادن دکمه خاص در طول بروز یک علامت (بهعنوانمثال سرگیجه) به تکنسین کمک خواهد کرد تا در زمان خاص، نوار قلب را کنترل و چاپ نماید.
پس از انجام هولتر مانیتورینگ چه اتفاقی میافتد؟
شما قادر خواهید بود به رژیم غذایی و فعالیتهای عادی خود بازگردید، مگر آنکه بر اساس شرایط شما پزشک دستورات دیگری داده باشد. بهطورکلی، مراقبت ویژهای پس از هولتر مانیتورینگ نیاز نمیباشد.
قبل از شروع مانیتورینگ، در صورت وجود علائم خاص (برای مثال، درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه، یا غش)، پزشک خود را از این موضوع مطلع نماید. ممکن است پزشک بسته به وضعیت خاصتان، دستورالعملهای اضافی و یا متناوبی را در حین و یا پس از آزمون بدهد.
خطرات هولتر مانیتور چه هستند؟
هولتر مانیتورینگ یک راه آسان برای ارزیابی عملکرد قلب است. عوارض مرتبط با هولتر مانیتورینگ بسیار نادر است. ممکن است نگهداشتن الکترودها بر روی پوست شما سخت باشد، بنابراین ممکن است به نوارچسبهای بیشتری نیاز باشد. احتمال دارد زمانی که الکترودها و نوارچسبها از پوست شما جدا میشوند، کمی احساس ناراحتی در شما ایجاد شود. حضور نوارچسبها و الکترود برای مدت طولانی ممکن است باعث تحریک پوست و ایجاد سوزش شود. بسته به شرایط خاص پزشکی شما، ممکن است عارضههای دیگری نیز وجود داشته باشد. قبل از نصب هولتر، در مورد نگرانیهایتان با پزشک خود صحبت کنید.
برخی از عوامل یا شرایط خاص ممکن است بر نتایج هولتر مانیتورینگ اثر بگذارد. برخی از این موارد عبارتاند از:
- قرار گرفتن در مجاورت آهنربا، دستگاه فلزیاب، سیمهای برق با ولتاژ بالا و وسایل برقی مانند ریشتراش، مسواک و اجاقهای مایکروفر.
- گوشی موبایل و پخشکنندههای MP3 نیز میتوانند با ارسال سیگنال در کار دستگاه اختلال ایجاد کنند، باید حداقل 15 سانتیمتر دور در از دستگاه نگهداشته شوند.
- سیگار کشیدن و یا استفاده از سایر اشکال تنباکو
- برخی داروها
- عرق کردن بیشازحد، که باعث شل شدن و یا جدا شدن الکترودها شود.
چه موقع نتیجه آزمایش را میتوان دریافت کرد؟
پسازآنکه اطلاعات توسط تکنسین دستگاه اسکن شد، اطلاعات شما به همراه نوار قلب (EKG) به پزشک ارائه میشود. اگر تکنسین وضعیتی را در ریتم قلب شما مشاهده کند که بیانگر احتمال خطری بالقوه باشد، بلافاصله پزشک را مطلع خواهد کرد. در غیر این صورت، ممکن است چند روز طول بکشد تا نتایج به پزشک شما ارائه شود و یا نوبت شما سر برسد. در آن زمان، بر اساس نتایج حاصل از آزمایش، ممکن است درمانها و توصیههای اضافی دریافت نمایید. برای مثال اگر بیمار در طول هولتر مانیتورینگ دچار وقفههای قلبی شده باشد و یا ضربان قلب او بهصورت جدی کند شده باشد، احتمال دارد استفاده از دستگاه پیسمیکر یا ضربانساز قلب نیاز باشد.