نارسایی قلبی به این معناست که به دلیل برخی دلایل قلب قادر نیست همچون گذشته خون را پمپاژ کرده و به اندام برساند. شایعترین علت نارسایی قلبی آسیبدیدگی عضله قلب است، به عنوان مثال آسیبدیدگی عضله قلبی پس از حمله قلبی. شنیدن این واقعیت که شما یا یکی از وابستگان نزدیکتان دچار نارسایی قلبی شدهاید، میتواند خیلی ترسناک باشد.
علل بروز نارسایی قلبی
دلایل متعددی برای نارسایی قلبی وجود دارد. نارسایی قلبی ممکن است به صورت ناگهانی یا به صورت تدریجی ظرف مدت یک ماه یا حتی یک سال بروز کند.
مهمترین دلایل نارسایی قلبی عبارتند از:
- حمله قلبی
- فشار خون بالا
- کاردیومیوپاتی (بیماری ماهیچه قلب. در برخی موارد ارثی بوده و در برخی موارد به دلیل عواملی نظیر عفونتهای ویرسی میباشد.)
- مشکلات دریچههای قلب
- مصرف الکل یا استعمال تفریحی مواد مخدر
- ضربان نامنظم و کنترل نشده قلب (آریتمی قلب)
- بیماریهای مادرزادی قلب (که همراه با تولد شخص وجود دارند)
- عفونتهای ویروسی که ماهیچه قلب را تحت تأثیر قرار میدهند
- برخی درمانهای سرطان
فشار خون ریوی
نارسایی قلبی ممکن است به دلیل فشار خون ریوی (افزایش فشار خون در شریانهای خونی که ریهها را تغذیه میکنند) به وجود بیاید. این بیماری به سمت راست قلب آسیب رسانده و موجب نارسایی قلبی میشود. در برخی موارد، وجود بیماریهای قلبی باعث ایجاد فشار خون ریوی میشود.
علائم نارسایی قلبی
علائم اصلی عبارتند از:
- تنگی نفس – در زمان فعالیت یا در زمان استراحت
- تورم – در پاها، مچ پا، شکم و قسمت پایین کمر
- خستگی – احساس غیر طبیعی خستگی و ضعف
علائم به دلیل ضعف قلب در پمپاژ مؤثر خون به اندامهای مختلف بدن به وجود میآیند. این موضوع باعث تجمع مایعات در پاها میشود. در صورتی که این مایعات مدیریت نشود، میتواند در ناحیه شکم و زیر ریهها جمع شده و گسترش یابد و باعث کاهش تواناییهای این نواحی شده و منجر به تنگی نفس گردد.
استفاده از دارو و تغییر سبک زندگی باعث تغییرات زیاد در علائم میشود. افراد مختلف که دچار نارسایی قلبی میشوند علائم متفاوتی نسبت به هم دارند، بنابراین با پزشک عمومی یا پرستار نارسایی قلبی خود در مورد اینکه بهترین روشها برای شما چیست صحبت و تبادل نطر کنید.
تشخیص نارسایی قلبی
برای تشخیص نارسایی قلبی پزشک از شما سوالاتی راجع به سوابق پزشکی و علائم بیماریتان میپرسد و برخی معاینات فیزیکی را انجام میدهد. در غالب اوقات او آزمایشات بیشتری برای تأیید تشخیص و مشخص کردن روشهای کنترل علائم برای شما تجویز میکند که عبارتند از:
- آزمایش خون
- الکتروکاردیوگرام
- عکس برداری از قفسه سینه به وسیله اشعه ایکس
- اکوکاردیوگرام
- آنژیوگرافی عروق کرونری
ممکن است پزشک در مورد “کسر جهشی” صحبت کند. این به میزان خونی که با هر ضربان قلب توسط بطن چپ پمپ میشود، اشاره دارد و معمولاً بر پایه درصد بیان میشود. کسر جهشی نرمال حدود 50 تا 65 درصد است و همیشه مقداری از خون پس از هر ضریان قلب در آن باقی میماند. برخی افراد که دچار نارسایی قلبی میشوند کسر جهشی نرمال دارند، بنابراین برای تشخیص نارسایی قلبی، کسر جهشی همراه با آزمایشات دیگر مورد بررسی قرار میگیرد.
پس از تشخیص، پزشک در مورد “مرحله” یا “کلاس” نارسایی قلبی با شما صحبت میکند. مطابق با علائم و چگونگی تأثیر آن بر شما، چهار کلاس در نارسایی قلبی وجود دارد. افزایش شماره کلاس نشان دهنده جدیتر بودن نارسایی قلبی در شماست. همچنین امکان تغییر کلاس بیماری شما با بدتر شدن نارسایی قلبی به دلایل مختلف از جمله حمله قلبی وجود دارد.
درمان نارسایی قلبی
با وجود اینکه در حال حاضر درمانی برای نارسایی قلبی وجود ندارد ولی روشهای درمانی برای کنترل علائم بیماری در دسترس است تا به افراد کمک کند که به زندگی خود به صورت فعالانه ادامه دهند.
پزشک داروهایی برای کنترل فشار خون و بهبود پمپاژ خون توسط قلب برای شما تجویز میکند.
آنها همچنین توصیههایی برای تغییر سبک زندگی شما دارند مثل حذف نمک برای کنترل فشار خون و همچنین ترک استعال دخانیات.
با ترکیب دارو و تغییر سبک زندگی شما میتوانید با مدیریت علائم و ثابت نگه داشتن بیماری از زندگی لذت برده و به حیات خود ادامه دهید.
برخی افرادی که دچار نارسایی قلبی هستند از پیس میکر استفاده میکنند. پزشک شما در صورت صلاحدید با شما در این مورد گفتگو خواهد کرد.
زندگی با وجود نارسایی قلبی
بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که یاد بگیرید چگونه علائم بیماری را مدیریت کرده و بیماری را تحت کنترل خود درآورید. این بدان معناست که افراد متفاوت باید کارهای مختلفی انجام دهند تا بتوانند از ادامه زندگی خود لذت ببرند.
مدیریت دارو
شاید لازم باشد شما ترکیب تعداد زیادی دارو را مختلف برای درمان نارسایی قلبی خود استفاده کنید و ما می دانیم که پیگیری و استمرار آن کاری دشوار است.
استفاده از داروی صحیح به شما در کنترل علائم کمک میکند بنابراین مطمئن باشید که در مورد عملکرد داروهای مختلف خود اطلاعات کافی دارید.
بهبود سبک زندگی
شما ممکن است به دلیل نارسایی قلبی خود مجبور باشید در نحوه زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید. از گرفتن کمک برای انجام کارهای منزل گرفته تا تغییر شغل. این موضوع میتواند بسیار آزاردهنده و ناراحت کننده باشد به خصوص در ابتدای کار.
با ایجاد این تغییرات شما احساس خواهید کرد که بر بیماری کنترل بیشتری دارید؛ اما با این حال برخی فعالیتهایی که قبلاً به راحتی انجام میدادید در ابتدای کار برای شما چالش برانگیز میشود. با تنظیم اهداف واقعبینانه میتوانید گام به گام تغییرات مورد نظر را در زندگی خود ایجاد کنید.
به آرامی پیش بروید
اینکه تغییرات را به سرعت انجام دهید و به ارتباط خود با بقیه مردم ادامه دهید بسیار وسوسه برانگیز است، ولی باعث بدتر شدن احساسات و حال شما میشود. بسیار سخت خواهد بود وقتی که احساس میکنید حال شما خوب است ولی باید خود را مجبور به استراحت کنید. در طولانی مدت این بدان معناست که شما قادرید بیماری و علائم آن را تحت کنترل خود داشته باشید. حفظ سلامتی خود را اولین اولویت خود قرار دهید.
حمایتهای مورد نیاز خود را دریافت کنید
خانواده، دوستان و همکاران بهترین منابع برای حمایت فیزیکی و احساس و معنوی برای شما هستند.
شاید اگر بخواهید احساسات خود را برای آنها بیان کنید برایتان سخت باشد ولی آنها میخواهند بدانند و بفهمند. صادق و شفاف بودن به شما کمک میکند که به پیش بروید.