لوگو سایت دکتر مهدی کریمی

دارو و قرص ضد چربی خون (درمان تری گلیسیرید و کلسترول بالا با دارو)

charbi

هنگامی که کلسترول بالا دارید اولین کاری که باید انجام دهید تغییر رژیم غذایی و تناسب اندام است که این کار به معنی کاهش مصرف چربی اشباع شده، عدم مصرف چربی ترانس و فعالیت بیشتر می‌باشد. اگر این امر به اندازه کافی موجب کاهش کلسترول بد خون (LDL) نشود، ممکن است پزشک پیشنهاد کند که از دارو نیز برای کمک به بهبود این وضعیت استفاده کنید (با این حال شما همچنان باید این تغییرات در شیوه زندگی خود را اعمال کنید). چندین نوع داروی تجویزی وجود دارد که موجب پایین آوردن کلسترول می‌گردد که در ادامه خصوصیات هر یک ارائه می‌شود.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#dc96c8″]

داروهای کلسترول بالا اغلب اولین روش درمانی در هنگامی که میزان کلسترول و چربی خون (لیپوپروتئین‌‌های کم چگال) بالا می‌رود، می‌باشند. دلیل آن این است که آن‌ها در بسیاری از موارد در کاهش میزان کلسترول بد در جریان خون موثر هستند، چرا که هدف آن‌ها کاهش میزان کلسترول تولید شده توسط کبد است. این داروهای کاهش‌دهنده‌ی چربی زمانی که با عادات شیوه‌ی زندگی سالم از جمله محدود کردن مصرف چربی بد، کاهش مصرف قند، ترک سیگار، افزایش فعالیت بدنی و کاهش وزن همراه هستند، تاثیر بیشتری دارند.

به خاطر داشته باشید که مصرف خودسرانه داروهای درمان چربی خون عواقب جبران‌ناپذیری در پی دارد. به منظور انتخاب بهترین برنامه درمانی برای کنترل چربی خون و تری گلیسیرید مشاوره با متخصص امری ضروری است.پزشک متخصص بعد از بررسی علائم شما و انجام آزمایشات چربی خون، بهترین برنامه درمانی شامل دارو، رژیم و پرهیزهای غذایی را برای شما انتخاب خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت متخصص می‌توانید با شماره‌ 02122254144 تماس حاصل نمایید.[/alert]

رایج‌ترین داروهای کلسترول  و چربی خون


charbi1

رایج‌ترین داروها، تحت عنوان داروهای استاتین شناخته می‌شوند. برای درک عملکرد آن‌ها، در ابتدا باید بدانیم کلسترول چیست. کلسترول ماده‌ای است که بدن برای انجام عملکردهای لازم مانند مصرف انرژی، ساخت سلول‌ها و تولید هورمون‌ها به آن نیاز دارد. تنها یک چهارم کلسترول از منابع غذایی بدست می‌آید. قسمت عمده‌ی آن از مرکز تولید کبد حاصل می‌شود و مقدار تولید آن بستگی به عوامل بسیاری مانند شیوه زندگی و ژنتیک دارد. از آنجایی که بخش زیادی از چربی خون در کبد ساخته می‌شود این داروهای چربی خون بالا انرژی خود را در آنجا با مهار تولید آنزیم ردوکتاز  Hm6-CoAکه موجب افزایش توانایی کبد در تولید کلسترول می‌شود به کار می‌گیرند.

 ما لیستی از ده داروی متداول کلسترول تهیه کرده‌ایم که البته شامل آن‌هایی می‌شود که اغلب در کشور استفاده می‌شوند. هر کدام ممکن است از نظر شکل و عملکرد و نیز عوارض جانبی ناشی از استاتین کمی متفاوت باشند. اینکه کدام یک برای شما مناسب است بستگی به توصیه‌های پزشک، سابقه‌ی پزشکی و شرایط فردی دارد.

لیپیتور

charbi2

لیپیتور که احتمالاً شناخته‌شده‌ترین داروی کلسترول و چربی خون است، نامی است که بیشتر مردم آن را مرتبط با درمان میزان بالای چربی خون می‌دانند. لیپیتور یک آتورواستاتین مصنوعی است که تاثیر آن کاهش میزان چربی خون بوده و با مزایای ضد التهابی خود موجب کاهش خطر سکته قلبی و تثبیت پلاک‌های موجود در شریان‌ها می‌گردد. عوارض جانبی لیپیتور مانند درد عضلانی، یکی از شایع‌ترین مشکلات بوده و پدیده‌ای است که در میان داروهای چربی خون بالا رایج است.

زوکور

charbi3

زوکور نوعی استاتین است که برای کنترل میزان بالای چربی خون همراه با تغییرات سالم در شیوه زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش مورد استفاده قرار می‌گیرد و زمانی که این اقدامات جهت اصلاح شیوه زندگی ناموفق باشند، مناسب در نظر گرفته می‌شود. عوارض جانبی زوکور شبیه به دیگر گونه‌های داروهای استاتین می‌باشد که شایع‌ترین آن‌ها مشکلاتی در دستگاه گوارش، خستگی و ضعف است. عوارض جانبی جدی‌تر زوکور ممکن است شامل مشکلات عصبی مانند از دست دادن حافظه و آسیب جدی به کبد باشد.

لواستاتین

charbi4

لواستاتین اغلب تحت نام تجاری مواکور به بازار عرضه می‌شود و در صورتی که با تغییرات در شیوه‌ی زندگی همراه شود، موجب افزایش کلسترول خوب و نیز کاهش کلسترول بد و تری‌گلیسیریدها می‌شود. یک نکته‌ی جالب درباره‌ی لواستاتین این است که یک مکانیزم طبیعی برای پایین آوردن کلسترول دارد. مانند مکمل‌های گیاهی استرول، جو، بادام و گریپ فروت نیز در پایین آوردن کلسترول موثر هستند. با این حال نباید با لوواستاتین مصرف شوند زیرا مانند سایر استاتین‌ها گریپ فروت نیز ممکن است اثرات نامطلوبی بر دارو داشته باشد. مانند سایر داروهای مربوط به کلسترول بالا خطرات آسیب‌های عضلانی، آسیب کلیوی و کبدی ممکن است در کنار عوارض جانبی شایع این دارو به ندرت رخ دهد.

پراواکول

chrabi5

پراواکول به منظور کاهش کلسترول بد و تری‌گلیسرید و افزایش کلسترول خوب استفاده می‌شود، که می‌تواند تاثیر مثبتی بر خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی داشته باشد. با اینکه مصرف این دارو شایع است، اما برخی عوارض جانبی غیر متداول ممکن است با مصرف آن بروز پیدا کنند که شامل مشکلات حافظه، مشکلات عضلانی جدی و آسیب به کبد می‌باشند.

لسکول

chrabi6

لسکول نامی تجاری برای گروهی از داروهای شناخته شده تحت عنوان فلووستاتین‌ها است. همچنین با نام‌های تجاری واستین و کانف نیز شناخته می‌شود. نکته جالب این است که با اینکه داروهای کلسترول بالا مرتبط با آسیب‌های نادر اما جدی کبدی هستند، اما یک مطالعه کوچک نشان داد که فلووستاتین ممکن است موجب افزایش خواص ضد ویروسی در افراد مبتلا به هپاتیت سی شود، هر چند این فرضیه به اثبات نرسیده است.

کرستور

charbi7

کرستور دارویی است که برای کلسترول و چربی خون بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد، که بهترین تاثیر را همراه با تغییرات سالم در شیوه‌ی زندگی مانند کاهش وزن، ترک سیگار و تغییرات در رژیم غذایی دارد. در موارد نادر کرستور ممکن است منجر به شرایط جدی‌تر کلیوی، کبدی یا عضلانی شود.

ویتورین

charbi8

ویتورین یکی از چندین داروی ترکیبی کلسترول و چربی خون بالا است، که دو مکانیزم عملی متفاوت را ارائه می‌کند. این دارو تاثیرات کاهش کلسترول داروی زوکور را با داروی دیگری که باعث کاهش میزان کلسترول  در پلاسما شده و مانع از جذب آن در روده‌ی کوچک می‌گردد را ترکیب می کند. هر چند این روش ترکیبی ممکن است موجب اضافه شدن عوارض جانبی به عوارض متعددی که مرتبط با استاتین‌ها هستند، شود.

کادوئت

chrabi9

کادوئت یکی دیگر از محصولات ترکیبی است. این داروی خاص متشکل از یک داروی کاهش کلسترول و چربی خون (یک آتوواستاتین مثل لیپیتور) با یک داروی کاهش فشار خون است. از آنجایی که فشار خون بالا در افرادی با کلسترول بالا غیرعادی نیست این نوع دارو می‌تواند به طور همزمان هر دو مشکل را برطرف کرده و خطر بیماری‌های قلبی عروقی را بیشتر کاهش ‌دهد. هر چند علاوه بر عوارض جانبی مرتبط با داروهای کلسترول بالا، آپلودیپین موجود در کادوئت، ممکن است منجر به ورم، سرگیجه، یا مشکلات دستگاه گوارش و غیر شود.

ادویکر

charbi10

ادویکور یک داروی درمانی ترکیبی است که خواص کاهنده کلسترول داروی مواکور را با نیاسین (ویتامین ب۳) ترکیب می‌کند. نیاسین در افزایش کلسترول خوب خون (HDL) بسیار موثر است، در حالی که همزمان کلسترول بد و تری‌گلیسیرید را نیز کاهش می دهد.

سیمکور

charbi12

ترکیب کاملی از داروهای کلسترول بالا از طریق استین درمانی، سیمکور باشد. سیمکورداروی دیگری است که اثر نیاسین درمانی را گرفته و آن را با زوکور ترکیب می‌کند. متاسفانه در حالی که عوارض جانبی نیاسین غالباً کم هستند (از جمله گرگرفتگی و مور مور شدن)، اما این محصول ترکیبی همچنان اثرات بالقوه منفی غالب ناشی از زوکور را دارد.

باید به خاطر داشته باشید که مصرف تمام داروهایی که توسط پزشک تجویز می‌شوند، ضروری است. داروهای کلسترول بخش عمده ای از داروهای تجویزی در کشور را تشکیل می‌دهند چرا که ثابت شده است که در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی موثر هستند. گاهی اوقات ممکن است پیش از پیدا کردن داروی مناسب نیاز به مصرف بیشتر از یک دارو باشد. بحث در مورد مزایا، خطرات و عوارض جانبی هر یک به شما و پزشکتان کمک خواهد کرد تا بتوانید برای انتخاب بهترین دارو (در صورت وجود) تصمیم‌گیری کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که شیوه زندگی نقش مهمی را در موفقیت هر دارو ایفا می‌کند و به دست آوردن سلامتی می‌تواند به افزایش کارایی داروهای کلسترول و چربی خون بالا کمک کند و یا حتی نیاز به آن‌ها را به طور کامل از بین ببرد.

دکتر مهدی کریمی
دکتر مهدی کریمی

متخصص قلب و عروق ، ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو انجمن قلب آمریکا (AHA) می‌باشند.

مقالات مربوطه

کاتتریسم قلبی چیست؟

در کلینیک تخصصی قلب دکتر کریمی طیف وسیعی از روش‌های خلاقانه برای انجام فرایندهایی نظیر کاتتریسم قلبی به کار برده می‌شود که با دقت زیاد

»»»»»
تماس با ماتماس با ما