لوگو سایت دکتر مهدی کریمی

جوراب واریس برای درمان واریس پا و نحوه استفاده و نگهداری صحیح آن

جوراب‌های واریس

جوراب‌های واریس جوراب‌هایی هستند که پزشکان برای کمک به مقابله با تورم و درد رگ‌های واریسی تجویز می‌کنند. جنبه فشرده‌سازی این جوراب‌ها برای فشرده‌سازی یا اعمال فشار مستقیم به قسمت پا و ران شما طراحی شده است که به خون زیر پوست فشار وارد خواهد کرد تا حرکت و گردش کند. جوراب‌های واریس پا، جریان خون را افزایش می‌دهند و این افزایش به کاهش درد و ناراحتی کمک خواهد کرد. اما انتظار نداشته باشید که این جوراب‌ها، شما را یک شبه درمان کنند. بسته به شدت ناراحتی، زمان برای درمان نیاز است. چیز جالبی که در مورد جوراب واریس وجود دارد این است که مزایای آن فقط از پوشیدن آن‌ها فراهم می‌شوند. جوراب‌های واریس طراحی شیک و جذابی دارند و می‌توانند با هر لباسی پوشیده شوند. این به شما یک قطعه لباس می‌دهد که ترکیبی از شکل و عملکرد است و از نظر کاربرد بسیار راحت‌تر از بقیه است. شما باید این جوراب‌ها را در همه‌ی طول روز بپوشید.

چرا دچار واریس پا می‌شویم؟

مشكلات مربوط به سیاهرگ‌ها در حال تبديل شدن به يكي از شايع‌ترين بیماری‌های مزمن هستند. اگر دچار نارسایی مزمن وریدی هستید، در پایان روز معمولاً احساس سنگینی و درد در پاها و تورم در مچ پا دارید. همچنین ممکن است شب، در پاهای خود احساس درد یا گرفتگی داشته باشید. این علائم زمانی رخ می‌دهند که دریچه‌های رگ‌های شما آسیب ببینند و حرکت خون از پاها به سمت قلب شما در برابر گرانش دشوار شود. سپس خون شروع به جمع شدن دور مچ پاها و ساق پاها می‌کند. با گذشت زمان، دریچه‌هایی که خوب عمل نمی‌کنند، باعث به وجود آمدن وریدهای واریسی پیچیده یا طنابی شکل می‌شوند، که آبی یا بنفش رنگ هستند و زیر پوست شما قابل مشاهده می‌باشند. اگر بیماری‌های وریدی و علائم مرتبط با آن را دارید، جوراب‌های واریس (جوراب‌های فشاری) می‌توانند برای شما مفید باشند. با پزشک خود در مورد اینکه چه نوع جوراب واریسی برای شما مناسب است، مشورت نمایید.

انواع جوراب‌های واریس


 جوراب‌ها و آستین‌ها با طول‌های مختلف برای پوشش دادن قسمت‌های مختلف بدن به کار می‌روند. برای ترومبوز وریدی عمیق، اکثر جوراب‌ها تا پایین زانو هستند، اما شما می‌توانید جوراب‌های ساق بلند و ساپورتی آن را نیز تهیه کنید. همچنین سطح فشار این جوراب‌ها متفاوت است که برحسب mm Hg اندازه‌گیری می‌شود. این جوراب‌ها باید برای شما احساس راحتی داشته باشند و استفاده از آن‌ها ایجاد درد نکند. جوراب‌هایی با فشار خفیف، با میزان فشار کمتر، معمولاً برای احساس راحتی در پاها هنگام کار، مناسب هستند. برای جلوگیری از ترومبوز وریدی عمیق، به مقدار فشار بیشتری نیاز دارید.

جوراب بازدارنده ترومبو آمبولی (TED) یا جوراب ضد آمبولی برای پس از عمل جراحی و هنگامی که شما باید در رختخواب بمانید، طراحی شده است. اگر شما می‌توانید از رختخواب بلند شده و حرکت کنید، جوراب‌های واریس درجه‌بندی شده بهتر هستند. اگر به دلایل پزشکی به جوراب‌های ساق بلند نیاز دارید، پزشک شما پاهایتان را اندازه‌گیری می‌کند و موارد مناسب را برای شما تجویز می‌کند.

چه کسی از جوراب‌های واریس استفاده می‌کند


 اگر وریدهای واریسی یا ورید عنکبوتی دارید یا فقط جراحی داشته‌اید، در این صورت ممکن است پزشک شما جوراب‌های واریس برای شما  تجویز کند.

  • افراد مبتلا یا در معرض خطر به مشکلات گردش خون، مانند ترومبوز وریدی عمیق، ورید واریسی یا دیابت
  • افرادی که عمل جراحی کرده‌اند
  • کسانی که نمی‌توانند رختخواب خود را ترک کنند یا مشکلات زیادی برای حرکت دادن پاهای خود دارند
  • افرادی که تمام روز در محل کار سرپا هستند
  • افرادی که تمام روز در محل کار نشسته اند
  • ورزشکاران
  • زنان باردار
  • افرادی مانند خلبانان که مدت زمان طولانی در هواپیما سپری می‌کنند

جوراب‌های واریس چه کاری انجام می‌دهند؟


فشاری که این جوراب‌ها بر روی پاهای شما ایجاد می‌کنند، کمک می‌کند تا رگ‌های خونی پا بهتر کار کنند. شریان‌هایی که خون‌های غنی از اکسیژن را به عضلات می برند، می‎توانند آرام شوند، بنابراین خون می‌تواند به آزادی جریان یابد. رگ‌ها برای برگرداندن خون به قلب، تقویت می‌شوند. جوراب‌های واریس می‎توانند از خستگی و دردناکی پاها جلوگیری کنند. آن‌ها همچنین می‎توانند تورم را در پاها و مچ پا کاهش دهند و همچنین به جلوگیری و درمان وریدهای عنکبوتی و واریسی کمک می‌کنند. این جوراب‌ها حتی ممکن است احساس سبکی سر یا سرگیجه در هنگام ایستادن را در شما از بین ببرند. از آنجا که خون در حال حرکت است، جمع شدن خون در رگ‌ها و لخته شدن، در هنگام استفاده از جوراب واریس سخت می‌شود. اگر لخته‌ای در خون تشکیل و آزاد شود، این لخته ممکن است با خون حرکت کند و در جایی خطرناک مانند ریه‌های شما، به رگ بچسبد. لخته‌ها همچنین باعث می‌شوند که حرکت خون در اطراف این قسمت‌ها مشکل شود و ممکن است باعث ایجاد تورم، تغییر رنگ پوست و مشکلات دیگری نیز شوند.

چگونه جوراب‌های واریس را بپوشیم


چگونه جوراب‌های واریس

جوراب را صاف بپوشید، به طوری که روی پوست شما به صافی قرار گیرد. از جمع کردن جوراب اجتناب کنید. اطمینان حاصل کنید که جوراب خیلی بلند نیست. جوراب‌ها را تا نزنید یا قسمت‌های بالایی را به طرف پایین جمع نکنید، زیرا این می‌تواند آن‌ها را خیلی تنگ کند و این نیز ممکن است مشکلاتی را در جریان خون ایجاد کند یا گردش خون شما را مانند یک تورنیکه قطع کند. اگر دکتر به شما گفته است که آن‌ها را بپوشید، احتمالاً شما می‌خواهید بیشتر وقت‌ها آن‌ها را بپوشید. اما شما می‌توانید هنگام دوش گرفتن یا حمام آن‌ها را درآورید. می‌توانید جوراب، دمپایی و کفش را روی جوراب واریس بپوشید. با پزشک خود در مورد اینکه چندوقت و به چه مدتی شما نیاز به استفاده از این جوراب‌ها دارید، مشورت کنید. اگر پوشیدن جوراب برایتان سخت است، این نکات را امتحان کنید:

  • از یک لوسیون روی پاهای خود استفاده کنید، اما قبل از پوشیدن جوراب، آن را خشک کنید.
  • از پودر کودک یا آرد ذرت بر روی پاها استفاده کنید. این می‌تواند به بالا رفتن راحت جوراب کمک کند.
  • از دستکش‌های لاستیکی ظرفشویی برای کمک به تنظیم جوراب و صاف کردن آن‌ها استفاده کنید.
  • از یک ابزار ویژه به نام دونر جوراب برای کشیدن جوراب روی پای خود استفاده کنید.

چگونگی مراقبت از جوراب‌های واریس


  • جوراب‌های خود را هر روز تمیز کنید و بشویید.
  • جوراب‌ها را هر روز با آب و صابون ملایم بشویید. بعد آب بکشید و بگذارید خشک شوند.
  • اگر می‌توانید، دو جفت جوراب داشته باشید. هر روز یک جفت را بپوشید و جفت دیگر را بشورید و خشک کنید.
  • جوراب‌های خود را هر 3 تا 6 ماه جایگزین کنید تا خواص خود را حفظ کنند.

سؤالات متداول


سؤالات متداول

آیا افرادی وجود دارند که نباید جورابهای واریس بپوشند؟

معمولآ، جوراب‌ها امن هستند و پوشیدن آن‌ها یا هیچ عوارضی ندارد یا منجر به مشکلات کمی می‌شود، به شرطی که آن‌ها را به درستی و بدون داشتن چروک بپوشید. اما بعضی از افراد باید از آن‌ها اجتناب کنند، از جمله افرادی که دارای بیماری نوروپاتی محیطی (بيماری اعصاب پيرامونی) یا هر بیماری دیگری هستند که حساسیت‌های پوستی را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ و کسانی که سابقه پیوند بایپس شریان؛ بیماری سرخرگ محیطی؛ عفونت پوست؛ درماتیت با پوست پوسته شده یا شکننده؛ تورم شدید پا؛ یا اِدِم ریوی ناشی از نارسایی احتقانی قلب دارند. هر یک از این بیماری‌ها ریسک‌های متفاوتی دارند. به عنوان مثال، برای افراد مبتلا به بیماری سرخرگ محیطی، جوراب‌های واریسی ممکن است باعث بدتر شدن انتقال اکسیژن در سرخرگ‌ها با جریان خون ضعیف شود. افرادی که مشکلات حسی دارند، مانند افرادی که مبتلا به نوروپاتی محیطی هستند، اگر جوراب واریسی خیلی تنگ باشد، ممکن است تنگ بودن آن را احساس نکنند و این می‌تواند گردش خون آن‌ها را مختل کند. همچنین برخی از بیماری‌های پوستی و یا عفونت ممکن است با پوشیدن یک جوراب واریس و ایجاد فشار توسط آن در ناحیه موردنظر، بدتر شود. به طور کلی، اگر بیماری دارید، قبل از استفاده از جوراب‌های واریس با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا شما یک کاندید خوب برای آن‌ها هستید یا نه.

جوراب چه مدت باید پوشیده شود؟

هیچ پاسخی برای این وجود ندارد و پاسخ آن در وهله اول بستگی به دلایل استفاده از آن‌ها دارد. اگر به علت مشکلات موجود در رگ‌ها از آن‌ها استفاده می‌شوند، جوراب‌ها می‎توانند تمام روز پوشیده شوند و هنگام رفتن به رختخواب یا زمانی که شما در خانه هستید و پاهای شما در آرامش هستند، می‌توانید آن‌ها را از پایتان دربیاورید. اگر شما آن‌ها را پس از عمل جراحی می‌پوشید، معمولاً توصیه می‌شود زمانی که به مدت طولانی سرپا می‌ایستید یا می‌نشینید، آن‌ها را بپوشید.

 

دکتر مهدی کریمی
دکتر مهدی کریمی

متخصص قلب و عروق ، ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو انجمن قلب آمریکا (AHA) می‌باشند.

مقالات مربوطه

تماس با ماتماس با ما