ایجاد واریس بر اثر ایستادن و نشستن طولانی مدت:تورم و سفتی رگ های پا

واریس

ایستادن بر روی پا برای مدت طولانی خطر ابتلا به واریس را افزایش می‌دهد. اگر شرایط کاری شما به گونه‌ای است که نیاز به ایستادن و یا نشستن طولانی مدت دارد برای مثال پزشکی، کار در کارخانه و یا معلمی، باید به دنبال روش‌هایی باشید که خطر ابتلا به واریس را در شما کاهش دهد. واریس نه تنها بر ظاهر پا اثر می‌گذارد بلکه باعث درد، سوزش ناراحتی و حتی ابتلا به دیگر بیماری‌های عروقی نیز می‌شود. خوشبختانه در حال حاضر برای کاهش خطر ابتلا به واریس چندین روش وجود دارد.

ایستادن یا نشستن های طولانی مدت باعث ایجاد واریس می شود!

بدن انسان به گونه‌ای طراحی شده است که به تحرک احتیاج دارد. حتی ورزش کردن نیز نمی‌تواند اثرات مخرب نشستن و یا ایستادن طولانی مدت فرد در طول روز را از بین ببرد. عدم تحرک کافی در روز تأثیرات منفی بسیاری بر سلامت انسان می‌گذارد. زمانی که انسان به طور مرتب ورزش می‌کند باعث می‌شود تا قند، کلسترول و تری گلیسیرید موجود در خون به درستی مصرف شوند و خطر ابتلا به دیابت، اضافه وزن و واریس در وی کاهش یابد. پارگی رگ‌ها و کشیدگی عضلات بر اثر نشستن و یا ایستادن طولانی مدت را نمی‌توان سریعاً تشخیص داد. در صورتی که فرد در طول کار و ایستادن‌های طولانی مدت به طور مرتب زمان‌هایی را به استراحت اختصاص دهد می‌تواند تا حد زیادی از بروز واریس جلوگیری نماید. برای درمان واریس باید حتماً به پزشک مراجعه نمود. این بیماری ممکن است در ابتدا جدی نباشد اما در صورت درمان نشدن می‌تواند باعث بروز بیماری‌های خطرناک‌تری شود.

علت ایجاد واریس بر اثر ایستادن و نشستن طولانی مدت


خونی که در پاها جریان دارد باید دوباره به قلب باز گردد. درون رگ‌های پا دریچه‌های کوچکی وجود دارد. این دریچه‌ها با غلبه بر نیروی جاذبه‌ی زمین خون را به سمت بالا هل می‌دهند و باعث می‌شوند تا خون به درون قلب بازگردد. زمانی که فرد برای مدت طولانی می‌ایستد و یا می‌نشیند جریان خون به سمت قلب متوقف شده و خون درون رگ انباشته می‌شود. خون جمع شده درون رگ‌ها به دیواره‌های رگ فشار وارد کرده و باعث ضعیف شدن و از کار افتادن دریچه‌های آن می‌شود.بدن انسان به گونه‌ای طراحی شده است که به تحرک احتیاج دارد. حتی ورزش کردن نیز نمی‌تواند اثرات مخرب نشستن و یا ایستادن طولانی مدت فرد در طول روز را از بین ببرد. بر اساس تحقیقات بیشتر افراد بزرگ سال در طول روز حدوداً 9 تا 10 ساعت در حالت نشسته قرار دارند و این موضوع تأثیر جدی بر روی سلامت آن‌ها خواهد گذاشت. زمانی که انسان به طور مرتب ورزش می‌کند باعث می‌شود تا قند، کلسترول و تری گلیسیرید موجود در خون به درستی مصرف شوند و خطر ابتلا به دیابت، اضافه وزن و واریس در وی کاهش یابد. زمانی که فرد به اندازه‌ی کافی تحرک ندارد چربی بیشتر در اطراف قلب او جمع می‌شود چرا که با عدم فعالیت ماهیچه‌ها سلول‌های چربی بدن را مصرف نکرده و نمی‌سوزانند. خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در زنانی که در طول روز بیشتر از 10 ساعت را در حالت نشسته قرار دارند در مقایسه با زنانی که مدت زمان نشستن آنها محدود به 5 ساعت و یا کمتر از آن می‌شود بسیار بیشتر است. از دیگر مشکلات ناشی از نشستن‌های طولانی مدت می‌توان به درد گردن، درد شانه، بیماری‌های کمر و ماهیچه‌های پشت، ضعف ماهیچه‌های شکمی و همچنین مشکلات لگن و پهلوها اشاره کرد.علاوه بر نشستن، ایستادن طولانی مدت نیز باعث واریس می‌شود. انرژی مورد نیاز برای ایستادن 20 درصد بیشتر از انرژی مورد نیاز برای نشستن است. به همین دلیل ایستادن برای یک مدت طولانی فشار وارده بر رگ‌ها را افزایش داده و در نهایت باعث ضعف آن‌ها می‌شود. این عارضه در طولانی مدت می‌تواند باعث درد کمر، خستگی عضلات و بیماری‌های اسکلتی عضلانی شود. بسیاری از افراد مانند معلمان، کارمندان بانک و پرستاران بیشتر از 5 ساعت در روز را روی پای خود می‌ایستند. ایستادن برای 2 ساعت در روز سلامتی فرد را به خطر نمی‌اندازد اما اگر این زمان بیشتر شود مشکلات شدیدی را در سلامت فرد به وجود می‌آورد. پارگی رگ‌ها و کشیدگی عضلات بر اثر ایستادن طولانی مدت را نمی‌توان سریعاً تشخیص داد. در صورتی که فرد در طول کار و ایستادن‌های طولانی مدت به طور مرتب زمان‌هایی را به استراحت اختصاص دهد می‌تواند تا حد زیادی از بروز واریس جلوگیری نماید.

نشانه‌های ایجاد واریس بر اثر ایستادن و نشستن طولانی چیست ؟


در ادامه به برخی از نشانه‌های واریس که قبل از ورم کردن رگ‌ها و کبود شدن آن‌ها بروز پیدا می‌کند اشاره شده است:

  • احساس سنگینی در قسمت پایینی پا
  • درد و گرفتگی عضلات
  • دردی که بعد از نشستن و یا ایستادن طولانی مدت افزایش پیدا می‌کند.
  • خارش بدون دلیل در اطراف برخی از رگ‌ها
  • به وجود آمدن زخم‌هایی در اطراف مچ پا و قسمت‌های پایینی آن
  • پدید آمدن لکه‌های قهوه‌ای در کف پا و قسمت‌های پایینی آن
  • پدید آمدن دانه‌هایی در اطراف مچ پا

چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود؟ 

در صورتی که واریس باعث بروز دردهای مداوم در فرد شد باید حتماً به پزشک مراجعه نماید چرا که این بیماری با گذشت زمان شدیدتر می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود تا به جای درمان موقتی علائم واریس و از بین بردن درد ناشی از آن، علت اصلی بروز این بیماری را پیدا کرده و درمان نمود.

مضرات ایستادن و نشستن طولانی مدت


 مضرات ایستادن و نشستن طولانی مدت

از عوارض بیماری واریس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

زخم

به طور معمول در اطراف مچ پا و در کنار رگ‌های واریسی زخم‌های بسیار دردناکی پدید می‌آید. زمانی که فرد دچار واریس می‌شود فشار خون بر رگ‌های آسیب دیده افزایش پیدا کرده و باعث جمع شدن مایعات درون بافت‌ها و در نهایت پدید آمدن این زخم‌ها می‌شود. معمولاً قبل از پیدایش این زخم‌ها پوست در آن ناحیه تغییر رنگ می‌دهد. در صورتی که فرد احتمال می‌دهد که به زخم‌های واریسی مبتلا است باید سریعاً به پزشک مراجعه نماید.

لخته شدن خون

گاهی ممکن است رگ‌های درون پا بزرگ‌تر شوند. در این مواقع پای آسیب دیده ورم می‌کند. در صورتی که پا به صورت ناگهانی متورم شد باید سریعاً به پزشک مراجعه نمود چرا که ممکن است این تورم ناشی از لخته شدن خون در پا باشد که به عنوان ترومبوفیلبت نیز شناخته می‌شود.

خون ریزی

گاهی ممکن است بر اثر واریس رگ‌ها نزدیک به سطح پوست پاره شوند و به میزان کمی خون ریزی نمایند. در صورت پاره شدن رگ‌ها و خون ریزی فرد باید سریعاً به پزشک مراجعه نماید چرا که ممکن است این اتفاق دوباره رخ دهد.

بهترین روش‌های درمان واریس ناشی از ایستادن و نشستن برای مدت طولانی


برای کاهش درد ناشی از واریس روش‌های متعددی وجود دارد:

بالا بردن پاها

بالا بردن پاها

برای آرام کردن سریع درد و ناراحتی ناشی از واریس فرد باید پای خود را به سمت بالا و در بالاتر از قلب خود قرار دهد. برای این کار می‌توان پا را بر لبه‌ی یک میز گذاشته و یا آن را به دیوار تکیه داد همچنین می‌توان بر روی تخت خوابید و از چند بالش بر زیر پا استفاده کرد. این کار باعث می‌شود تا خونی که در پا جریان دارد راحت‌تر به سمت قلب باز گردد و دریچه‌های موجود در رگ‌ها بهتر عمل کنند. برای کاهش درد و تورم ناشی از واریس باید هر بار پا را برای 15 دقیقه در این حالت نگه داشت.

ورزش کردن و کشیدن پا

ورزش کردن و کشیدن پا

انجام تمرینات کششی مخصوص عضلات پا در طول روز و در بازه‌های زمانی کوتاه مدت نیز به کاهش درد ناشی از واریس کمک می‌کند. توصیه می‌شود تا فرد در طول روز و به خصوص در زمان‌هایی که در سفر قرار دارد پای خود را چندین بار خم نماید. همچنین در صورتی که کار شما به گونه‌ای است که نیاز به نشستن و یا ایستادن طولانی مدت دارد  باید هر 30 دقیقه یک بار وضعیت خود را تغییر دهید و زانوی خود را به طور مرتب تکان دهید. نوشیدن آب به میزان کافی و داشتن تحرک به چرخش خون کمک می‌کند بنابراین باید در طول روز به میزان کافی آب نوشید و تا حد ممکن تحرک داشت.

استفاده از آب سرد

استفاده از آب سرد

در صورتی که پای شما در آخر روز دردناک است آن را با آب سرد بشوید. دمای سرد باعث می‌شود تا رگ‌های خونی کوچک شوند. این کار کمک می‌کند تا از میزان تورم، درد، ناراحتی و احساس سنگینی پا کاسته شده و گرفتگی عضلات آن بر طرف شود. در این دوره باید از گرفتن دوش آب گرم و ماندن طولانی در وان آب گرم خودداری نمود. گرما تأثیر منفی بر روی رگ‌ها می‌گذارد و درد پا را شدیدتر می‌کنند.

پوشیدن جوراب‌های مخصوص واریس

پوشیدن جوراب‌های مخصوص واریس

پوشیدن جوراب‌های مخصوص واریس از بروز علائم واریس مانند تورم، سنگینی پا و همچنین گرفتگی پا در طول شب جلوگیری می‌کند. برای جلوگیری از علائم واریس باید هر صبح و قبل از شروع فعالیت‌های روزانه جوراب واریس پوشید. اما در صورتی که خون در اطراف مچ پا جمع شود دیگر پوشیدن جوراب واریس نیز بی فایده است.

درمان واریس به کمک لیزر

درمان واریس به کمک لیزر

لیزر از پالس‌های فوق فشرده‌ی نور تشکیل شده است و می‌توان از آن برای درمان واریس استفاده نمود. دمای ناشی از لیزر به رگ‌ها آسیب زده و باعث پدید آمدن بافت‌های زخمی می‌شود و این بافت زخمی کمک می‌کند تا رگ‌ها بسته شوند. رگ بسته شده منبع خون خود را از دست داده و در نهایت از بین می‌رود. با گذشت یک تا 2 سال  رگ کاملاً  ناپدید می‌شود. مدت زمان ریکاوری بعد از لیزر تراپی بسیار کوتاه است و فرد می‌تواند در همان روز فعالیت‌های خود را از سر گیرد. بعد از انجام لیزرتراپی فرد باید تا 1 هفته جوراب مخصوص واریس بپوشد. و بعد از این پزشک برای اطمینان از بسته شدن رگ آن را به کمک سونوگرافی داپلکس بررسی می‌کند.

راه‌های پیشگیری از ایجاد واریس بر اثر ایستادن و نشستن طولانی


 راه‌های پیشگیری از ایجاد واریس بر اثر ایستادن و نشستن طولانی

با ایستادن یا نشستن در طول روز نمی‌توان از بروز واریس جلوگیری کرد. اما می‌توان به کمک برخی روش‌ها مانع از شدیدتر شدن آن شد و از بروز واریس در دیگر رگ‌ها جلوگیری نمود. در ادامه به برخی از روش‌ها که مانع بروز واریس در دیگر رگ‌های پا می‌شود اشاره شده است.

  • تا جایی که ممکن است در طول روز از جوراب واریس استفاده کنید. جوراب واریس کمک می‌کند تا رگ‌های پا فشرده شده و خون راحت‌تر در آن‌ها جریان یابد. همچنین این جوراب‌ها از تورم و درد پا در طول روز جلوگیری می‌کنند.
  • از نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری نماید. و سعی کنید هر یک ساعت یک بار کمی تحرک داشته باشید و پای خود را تکان دهید تا خون به راحتی در آن‌ها جریان یابد.
  • سبک زندگی سالمی داشته باشید، سیگار را ترک کرده و به طور مرتب ورزش نمایید.
  • سعی کنید که وزن متناسبی داشته باشید چرا که اضافه وزن باعث می‌شود تا فشار بیشتری به رگ‌ها وارد شده و علائم واریس تشدید شوند.
  • در زمان استراحت و در حالت نشسته یا ایستاده پای خود را بالا آورده و بر روی چهارپایه یا یک میز کوتاه قرار دهید.
  • به اندازه‌ی کافی استراحت نمایید.

“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”

دکتر مهدی کریمی
دکتر مهدی کریمی

متخصص قلب و عروق ، ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو انجمن قلب آمریکا (AHA) می‌باشند.

مقالات مربوطه

کاتتریسم قلبی چیست؟

در کلینیک تخصصی قلب دکتر کریمی طیف وسیعی از روش‌های خلاقانه برای انجام فرایندهایی نظیر کاتتریسم قلبی به کار برده می‌شود که با دقت زیاد

»»»»»
تماس با ماتماس با ما