لوگو سایت دکتر مهدی کریمی

ارتباط مواد مخدر (تریاک، هروئین، شیشه، کوکائین، حشیش) و بیماری قلبی

اکثر مواد مخدر تاثیرات منفی شدیدی بر قلب و عروق دارند از تغییر در ضربان قلب تا حمله قلبی. تزریق مواد مخدر نیز می‌تواند باعث مشکلات قلبی عروقی شود مثل از بین رفتن رگ‌ها و عفونت‌های باکتریایی در عروق خونی و دریچه‌های قلب.

بسیار از مواد مخدر نظیر کوکائین، هروئین و انواع مختلف آمفتامین‌ها بر سیستم مرکزی اعصاب تأثیر می‌گذارند و سطح هوشیاری فرد را تغییر می‌دهند. استفاده از مواد مخدر به غیر از اعتیاد، با عوارض دیگری نیز همراه است که برخی از آنها عبارتند از:

  • ایجاد تغییرات در دمای بدن، تغییرات نرخ ضربان قلب و فشار خون
  • سر درد، دردهای معده و شکم و حالت تهوع
  • خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی قابل از روابط جنسی
  • خطر مواد اضافه شده برای افزایش حجم مواد مخدر (مثل طلق، سموم، علف کش‌ها و مواد دیگر) که ممکن است باعث ایجاد یک واکنش سمی شود.
  • حمله قلبی، تشنج و ایست تنفسی

12

اثرات مواد مخدر بر قلب


تریاک

عوارض جانبی مصرف تریاک شامل اختلال در هماهنگی اعضای بدن، حالت تهوع، یبوست و تنگی مردمک چشم می‌شود. مصرف تریاک همچنین باعث تأثیر بر قلب و کاهش نرخ ضربان قلب می‌شود.

هروئین

اثر کوتاه‌مدت هروئین در ایجاد سرخوشی و حالت آرامش گذرا، افراد را به استفاده غیرقانونی از این ماده ترغیب می‌کند. سایر عوارض جانبی کوتاه مدت آن عبارتند از خشکی دهان، تنفس آرام‌تر و ضعف عضلات. عوارض بلند مدت استفاده از هروئین شامل اعتیاد، کاهش عملکرد کبد و خطر ابتلا به بیماری‌ها یا نارسایی‌های کلیوی است. مواد مخدر بر سیستم ایمنی بدن نیز تأثیر می‌گذارد و باعث افزایش آسیب‌پذیری فرد در برابر بیماری‌هایی مثل سل و ذات‌الریه می‌شود. معتادان به هروئین ممکن است به عفونت پوشش قلب یا دریچه‌های قلب نیز مبتلا شوند همچنین احتمال مصرف بیش از اندازه و مرگ نیز در این افراد وجود دارد. معتادان به هروئین در صورتی که بخواهند مصرف هروئین را قطع کنند دچار اسهال، استفراغ و دردهای عضلانی و اسکلتی می‌شوند.

ضربان قلب افراد معتاد به هروئین کند است. باکتری‌های موجود در هروئین که از زرورق یا سوزن‌های غیر استریل منتقل می‌شوند به بافت‌های قلب حمله کرده و باعث از بین رفتن این بافت‌ها می‌شوند. این نوع عفونت به عفونت آندوکاردیت معروف است. برخی کالبد شکافی‌ها، باکتری‌های در حال رشد روی دریچه‌های قلب را نشان داده است. دسترسی و جنگیدن با باکتری‌هایی که در این محل قرار گرفته‌اند برای بدن بسیار مشکل است بنابراین بعضی مواقع دریچه‌های قلب بر اثر عفونت از بین می‌روند و فرد معتاد برای ادامه حیات باید از دریچه‌های مصنوعی قلب استفاده کند.

کوکائین

کوکائین به دلیل اثرات سریعی که بر بدن می‌گذارد مورد استفاده قرار می‌گیرد، مثل توهم بلندی، سرخوشی، افزایش انرژی و افزایش سطح هوشیاری. به محض کاهش اثرات کوکائین، بی قراری، اضطراب و پارانویا به جای آن حالات می‌نشیند، به علاوه دمای بدن بالا رفته و نرخ ضربان قلب و فشار خون افزایش می‌یابد و فرد دچار تنگی نفس می‌شود. افزایش فشار خون به تنهایی می‌تواند باعث افزایش خطر حمله قلبی شود. در برخی موارد ضربان نامنظم و ناموزون قلب که به آن آریتمی قلب گفته می‌شود نیز ایجاد می‌شود که می‌تواند باعث مرگ فرد معتاد شود. مصرف طولانی مدت کوکائین علاوه بر اعتیاد باعث کم آبی بدن و خشکی دهان می‌شود که می‌تواند باعث آسیب جدی به دندان‌ها شود. نارسایی کلیوی، بیماری‌های خود ایمنی مثل لوپوس و سکته مغزی خطراتی است که احتمال دارد در اثر مصرف بلند مدت کوکائین به وجودآید. کوکائین می‌تواند به قلب آسیب‌های جدی برساند چون مصرف آن باعث حمله‌های کوچک قلبی در مواقع خاص می‌شود و مصرف همزمان آن با مسدودکننده‌های بتا که برای درمان حمله قلبی تجویز می‌شود، تداخل دارویی دارد.

مت آفتامین (شیشه)

مت آفتامین یا مت (شیشه) یک تحریک‌کننده و تقویت‌کننده قوای جنسی است و در داروهایی که پزشکان برای درمان مشکلاتی مانند اختلال کمبود توجه و چاقی‌های مفرط تجویز می‌کنند، وجود دارد. مصرف تفریحی شیشه عوارض جانبی بسیار زیادی دارد که عبارتند از هوشیاری، افزایش انرژی و افزایش استقامت. عوارض جانبی مضر این دارو فقط به بیش فعالی، افزایش یا کاهش بسیار زیاد فشار خون، اسهال یا یبوست و ضربان نامنظم و ناموزون قلب محدود نمی‌شود، بلکه مصرف آن باعث جنون، تحریک‌پذیری، افسردگی، بی قراری و حتی فکر کردن به خودکشی نیز می‌شود. مصرف بلند مدت شیشه یا مت آفتامین علاوه بر اعتیاد باعث آسیب به دندان‌ها به دلیل خشکی زیاد دهان، افزایش احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون و حتی آسیب‌های مغزی می‌شود. مصرف شیشه همچنین می‌تواند باعث نارسایی احتقانی قلب، آریتمی و آسیب به ماهیچه قلب و آسیب به عروق خونی به دلیل التهاب شود. این ماده مخدر علاوه بر کاهش جریان خون به اندام‌های مهم و حیاتی بدن و خود قلب باعث افزایش نرخ ضربان قلب، افزایش فشار روی قلب و نهایتاً افزایش احتمال نارسایی قلبی یا سکته مغزی می‌شود.

لورازپام

لورازپام عوارض جانبی زیادی دارد، مثل اختلال در تنفس، سر درد، حالت تهوع و استفراغ، نوسانات خلقی و از دست دادن حافظه. وقتی که لورازپام همراه با داروهای دیگر به خصوص داروهای ضدافسردگی استفاده شود باعث آسیب جدی به قلب و کند کار کردن قلب می‌شود. در موارد شدید لورازپام باعث رفتن به حالت کما یا مرگ می‌شود.

آل اس دی

اسید لایزرژیک دی اتیل آمید یا آل اس دی به دلیل افزایش نرخ ضربان قلب و افزایش فشار خون بر قلب تأثیر می‌گذارد. در صورت مصرف زیاد این دارو احتمال نارسایی قلبی و مرگ وجود دارد. علاوه بر عوارض قلبی و توهمی، این ماده مخدر باعث کاهش اشتها، خشکی دهان، تعریق، افزایش حرارت بدن، نوسانات خلقی و اتساع مردمک چشم می‌شود.

اکستازی

برخی عوارض جانبی که با مصرف اکستازی به وجود می‌آید عبارتند از: افسردگی، پارانویا، احساس خستگی و ضعف، اضطراب، کج‌خلقی، کاهش اشتها، بی‌خوابی و خرابی شدید دندان‌ها. کم آب شدن شدید بدن به خصوص در مواردی که اکستازی همراه الکل استفاده می‌شود باعث افزایش دمای بدن می‌شود که به این حالت هایپرترمی گفته می‌شود. تپش قلب، التهاب دیواره قلب و فشارخون خیلی بالا یا خیلی پایین از عوارض استفاده از اکستازی است. آسیب فیزیکی به ماهیچه قلب، فشار خون ریوی، حمله شدید قلبی و حتی سکته مغزی می‌تواند در اثر مصرف اکستازی رخ دهد.

دکتر مهدی کریمی
دکتر مهدی کریمی

متخصص قلب و عروق ، ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو انجمن قلب آمریکا (AHA) می‌باشند.

مقالات مربوطه

تماس با ماتماس با ما